ZTE voegt zich bij 5G-belangenclub voor zelfrijdende auto’s
ZTE, een Chinese fabrikant van netwerkspullen, heeft zich gevoegd bij de ‘5G Automotive Association‘. Deze belangenclub verenigt autofabrikanten, operators en toeleveranciers. Doel van de 5GAA is onder andere het ontwikkelen en promoten van standaarden op het gebied van ‘connected cars’ en slimme openbaar vervoerssytemen. Waarbij de 5G-technologie voor draadloze (data)communicatie centraal staat.
De 5GAAG is op 27 september 2016 opgericht door AUDI AG, BMW Group, Daimler AG, Ericsson, Huawei, Intel, Nokia en Qualcomm. Sindsdien is het ledenbestand stevig uitgebreid. Inmiddels zijn daar China Mobile, Continental, Danlaw, Denso, Deutsche Telekom, Ficosa, Ford, Gemalto, LG, NTT Docomo, Rohde & Schwarz, SAIC Motor, Samsung, SK Telekom, Valeo, Verizon, Viavi Solutions en Vodafone bijgekomen. En sinds deze maand heeft ook ZTE zich aangesloten.
Europese Unie pleitbezorger voor 5G
De Europese Commissie is druk bezig om de ontwikkeling en uitrol van 5G te stimuleren. Eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Agenda) heeft daarvoor onlangs nieuwe Europese regelgeving voor opgesteld. Ook wil Oettinger een slordige 500 miljoen euro bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de 5G-standaard. Op dit moment is er echter nog geen definitieve standaard voor deze snelle datacommunicatie. Diverse operators en telecomfabrikanten zijn druk bezig om in diverse uithoeken van de wereld (waaronder China, Finland, Japan en Zuid-Korea) proefopstellingen op te bouwen. Ook in Nederland is een dergelijk initiatief aangekondigd. Er komt in het Groningse Loppersum een 5G-proef opgezet door KPN, Ericsson, Huawei en TNO. Naar verwachting, zal het in 2020 operationeel worden.
Nederlandse overheid heeft nog geen visie op Digitale Infra
De Nederlandse overheid speelt slechts een zijdelings rol (via de Economic Board Groningen) in de Groningse 5G-proef. In tegenstelling tot de Duitsland ontbeert de Nederlandse overheid tot dusver een duidelijke visie en beleid ten aanzien van Digitale Infrastructuur. Ook is er in Nederland geen bewindspersoon die het onderwerp ‘Digitale Infrastructuur’ in de portefeuille heeft. Wel heeft Minister Henk Kamp (Economische Zaken) destijds laten weten ‘enthousiast’ te zijn over het Groningse 5G-initiatief.