Wie komt er met zelfrijdende auto’s? IoT op wielen, deel 1

by Paul22 augustus 2016

Bijna iedereen heeft op zijn minst bekendgemaakt dat er eentje aan gaat komen. En sommigen zijn er zelfs nu al in geslaagd om een redelijk werkend exemplaar op de markt te krijgen. Wij hebben het over de connected car 2.0: de zelfstandig rijdende auto. The Internet of Things op wielen. IoTJournaal geeft de komende tijd een overzicht van de merken, de modellen en de plannen. Vandaag deel 1 met daarin Tesla, Google en BMW.

Eigenlijk had dit overzicht in alfabetische volgorde moeten zijn geschreven. Maar dat zou weer geen recht doen aan twee bedrijven die het verst zijn als het gaat om auto’s die nagenoeg zonder tussenkomst van de menselijke chauffeur rond kunnen rijden. Daarom beginnen wij geheel on-alfabetisch met:

Tesla Motors

Volgens het Amerikaanse Tesla zijn er inmiddels wereldwijd zo’n 90.000 auto’s (Model S en Model X) met de Autopilot-functionaliteit uitgerust. Daarmee kunnen de elektrische bolides van Tesla zonder al teveel menselijke tussenkomst rond rijden. Toch levert de Autopilot-software van Tesla (in oktober 2015 als update naar de auto’s gestuurd) nog geen volledig zelfstandig rijdend voertuig op. Sterker nog: sinds enkele incidenten (waaronder een dodelijk ongeluk in de Verenigde Staten) benadrukt Tesla dat de chauffeur zelf ook moet blijven opletten terwijl zijn auto in de Autopilot-modus staat.

Ook werkt de combinatie van hard- en software nog niet goed in bepaalde omgevingen, zoals druk stedelijk verkeer. Naar verwachting van Tesla zelf, zullen deze tekortkomingen gaandeweg worden opgelost. CEO Elon Musk heeft al laten weten dat de ‘echte’ autonoom rijdende Tesla in 2023 een feit zal zijn. Het grootste obstakel is vooralsnog de regelgeving in de diverse landen: die voorziet veelal niet in het fenomeen zelfrijdende auto.

Hoe het er in de praktijk uitziet? Videootje!

 

Google

De internetgigant Google is één van de meest bekende pioniers van de zelfrijdende auto. Tegelijkertijd heeft het bedrijf geen plannen bekendgemaakt om dergelijke apparaten onder eigen vlag op de markt te gaan brengen. Wel heeft Google inmiddels laten weten dat het de onderliggende technologie ‘met partners’ zal vercommercialiseren. ‘Google Inside’ zal misschien straks bij meerdere automerken als verkoopargument in de verkoopbrochures te vinden zijn.

Het eventuele succes van de Google-technologie zal in ieder geval niet afhangen van de vraag of er genoeg praktijktesten zijn gedaan. Volgens het bedrijf hebben de diverse Google-auto’s (zowel eigen ontwerp als omgebouwde auto’s van fabrikanten Audi, Toyota en Lexus) tot dusver in drie Amerikaanse staten (Arizona, Texas en Washington) in totaal ruim 2,4 miljoen kilometer afgelegd. De Google cars zijn verder in het echte zelfrijden dan de Tesla-modellen: de chauffeur kan rustig achterover leunen in de meeste omstandigheden. En d’r is (uiteraard) een mooi videootje van:

 

BMW

In de jongste uitvoeringen van de 7-serie, het topmodel van de Duitse autofabrikant BMW, kan de chauffeur onderweg al voor een groot deel zitten duimen te draaien (‘Drive Assistance Plus’). Als het aan BMW ligt, wordt de directiechauffeur straks een achterhaald beroep uit het verleden. À la stoommachinist, telegrafist en kleitabletmaker. De gebruikte technologie is overigens ook al te krijgen in andere BMW-modellen.

Een echte autonoom rijdende auto van BMW moet in 2021 op de markt komen, aldus Harald Krüger, de hoogste baas van het bedrijf. De naam van het model is al bekend: de iNext.

Voor de liefhebbers heeft BMW zijn visie op autorijden in de toekomst in wat bewegende beelden verpakt. Videootje!