Whitepaper: Over NB-IoT en LTE-M (plus Sigfox en LoRa)

by Redactie IoT Journaal16 oktober 2019

Internet of Things-toepassingen hebben logischerwijs een (mobiele) connectie met het internet nodig. Maar voor welke IoT-specifieke datacommunicatiestandaard moet u gaan? Aangezien er nogal wat mogelijkheden zijn, kunt u zomaar keuzestress ondervinden. Wordt het LTE-M, NB-IoT, Sigfox, LoRa of gaat u toch maar wachten op de standaard die door internetgigant Amazon is bedacht? De Duitse telecommer Deutsche Telekom, het moederbedrijf van mobiele operator T-Mobile, heeft een poging gewaagd om de voor- en nadelen van in ieder geval twee standaarden op een rijtje te zetten: NB-IoT en LTE-M. Wie de whitepaper op zijn gemak wil doorlezen, kan het downloaden via IoTJournaal (24 pagina’s, 5,25 Mb, PDF).

Laten wij vooropstellen dat het niet geheel toevallig is dat Deutsche Telekom met uitgebreide uitleg over NB-IoT en LTE-M komt. Het bedrijf biedt namelijk zelf die twee connectiviteitsopties aan. De whitepaper is dan ook een verkapte poging om zieltjes te winnen voor het eigen aanbod aan IoT-specifieke datacommunicatie-opties. Desondanks valt er nog genoeg interessante informatie uit het document te halen. Zoals de verschillen tussen de verschillende standaarden en wat de mogelijke specifieke gebruiksmogelijkheden ervan zijn. Die laatsten zijn ook op te maken uit de praktijkvoorbeelden van IoT die Deutsche Telekom beschrijft. Zoals een applicatie, ontwikkeld door het Duitse Velocate, die de locatie van fietsen bijhoudt. Of de toepassing van het Nederlandse Dual Inventive. Daarmee wordt gemonitord waar ‘mobiele assets’ zich op het treinspoor bevinden.

Verschillen in één oogopslag

Wie in één oogopslag wil zien hoe de verschillende datacommunicatiestandaarden voor IoT-toepassingen zich tot elkaar verhouden, kan in de whitepaper bijvoorbeeld terugvallen op de onderstaande tabel. Daarin wordt keurig in kaart gebracht wat de specificaties zijn van LTE (het reguliere 4G-netwerk), LTE-M, NB-IoT, LoRa en Sigfox. Een paar kanttekeningen: allereerst zijn de vermelde gemiddelde prijzen voor een zend-/ontvangmodule aan de hoge kant voor zowel LoRa als Sigfox. De praktijk wijst uit dat bij met name LoRa de aanschaf van dergelijke hardware aardig is gekelderd. Daarnaast ontbreekt 5G, de opvolger van het huidige mobiele netwerk, in het rijtje. Weliswaar is er op dit moment nog geen 5G-aanbod in Nederland, maar in 2020 moet dat wel het geval zijn. Volgens experts zou 5G juist goed in staat zijn om het dataverkeer van omvangrijke IoT-toepassingen - denk aan grote industriële complexen - optimaal te verwerken. Deutsche Telekom stipt de komst van 5G in zijn whitepaper wel aan (zie ‘Outlook’, het laatste hoofdstuk), maar gaat verder niet in op de technische specificaties.

[Tekst loopt door onder de tabel.]

De technische diepte in?

Nog niet tevreden over de uitleg van Deutsche Telekom als het gaat om de technische verschillen tussen LTE-M en NB-IoT? Dan hebben wij goed nieuws voor u. Rob Faludi, Chief Innovator bij de Amerikaanse IoT-specialist Digi International, gaat in een kort webinar (2:42 minuten) dieper in op LTE-M en NB-IoT. Hij laat ook zien – aan de hand van industriële IoT-toepassingen – welke voor- en nadelen de twee netwerktechnologieën hebben.