Webinar: 6G tot op het bot ontleed

by Redactie IoT Journaal23 maart 2021

De commerciële 5G-netwerken met bijbehorende diensten zijn nog geen twee jaar verkrijgbaar in Nederland. Desondanks zit de telecomindustrie niet stil. Men is al volop bezig met de opvolger: 6G. Met nog hogere snelheden (tot 100 Gbps), nog lagere latency en de mogelijkheid om nóg meer apparaten (denk aan omvangrijke IoT-oplossingen) tegelijkertijd te bedienen. Hoe dat in de praktijk eruit zal gaan zien en wat de toepassingsmogelijkheden zijn? Daar gaat de webinar van vandaag over.

De Japanse operator NTT Docomo startte in 2018 al met de ontwikkeling van 6G. Met als doel de introductie van 6G in zijn thuismarkt. De telecommer heeft er destijds zelfs een white paper aan - via IoTJournaal te downloaden (17 pagina’s, 3,8 Mb, PDF). NTT Docomo zag en ziet met name brood in de toepassing van de standaard voor mobiele (data)communicatie in grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.

Ongebreidelde netwerkdekking

Ook moet 6G hogere frequenties kunnen gebruiken, zoals de 150 GHz. Zaken als energieverbruik moeten eveneens een verdere verbetering krijgen. Dat lijken allemaal evolutionaire eigenschappen te zijn, maar 6G zal ook een echte noviteit bieden, aldus de Japanse operator. Het gaat dan om de geografische dekking van de netwerkinfrastructuur. Die moet potentieel zo groot kunnen zijn dat mobiele communicatie op en onder het zeeoppervlak, in de lucht (en zelfs rond de aarde) zonder onderbreking mogelijk wordt.

6G Flagship

6G is ook het gebied waar een researchinitiatief van de universiteit van Oulu in Finland zich sinds 2017 mee bezig houdt. Het heeft de toepasselijke naam ‘6G Flagship‘ meegekregen. Diverse wetenschappers buigen zich er over de verschillende technische én de praktische aspecten van 6G. Om maar eens met de technische kant van de zaak te beginnen: in deze webinar wordt door een keur aan internationale wetenschappers (al dan niet verbonden aan 6G Flagship) dieper ingegaan op de breedbandconnectiviteit die 6G moet gaan bieden. En dat gedurende één uur en krap 33 minuten.