Vijf jaar IoTJournaal: Cisco-topman blikt terug en kijkt in de IoT-toekomst
Vijf jaar geleden werd IoTJournaal.nl geboren. Een kennisplatform dat niet alleen nieuws en achtergronden over IoT verzorgde, maar inmiddels ook borg staat voor een reeks initiatieven. Zoals de tweejaarlijkse IoT Awards, gestart in 2018. Met een mijlpaal van ruim 1200 berichten in januari 2020 achter de kiezen, blikken wij de komende tijd even terug. En vooruit. Vandaag: Andre Brugman, Technical Director Cisco Nederland over vijf jaar IoT. En hoe ’t er de komende jaren uit zal gaan zien.
Cisco was drie jaar geleden al ‘te gast’ bij IoTJournaal. Destijds schreef Edwin Prinsen, CEO Cisco Nederland, een gastblog met de titel ‘IoT is deel van een groter geheel’. Voorspellende woorden. En nu is het de beurt aan Technical Director Andre Brugman. Eerst maar eens terugblikken op de afgelopen vijf jaar. Brugman: “In 2016 kwam de term ‘IoT’ al vaker voor, maar bevatte dit vele aspecten van het verbinding van ‘dingen’, zie het als een container begrip. Waar we nu de Industriële IoT (IIoT) en Smart Cities onderscheiden, was het in 2016 nog een algemeen begrip. Bovendien werden er veel POV’s en/of POC’s (Proof of Value/Proof of Concept) opgestart die zich in een silo omgeving afspeelde. Integratie met andere IoT-initiatieven was er nauwelijks. Wel zagen we in 2016 meerdere marktontwikkelingen plaatsvinden die een boost hebben gegeven aan IoT-projecten: het ontwikkelen van apps werd steeds eenvoudiger, het aantal sensoren steeg fors met dalende kosten per sensor, de IP convergentie in industriële omgeving ontwikkelde zich steeds sneller (Industry 4.0) en we zagen grote software vendors starten met IoT-platformen die de toenemende aantal sensoren konden verwerken als dan niet met Machine of Deep Learning (AI).”
Zelf marktontwikkeling starten
Wat was de concrete aanleiding voor netwerkgigant Cisco om vol op Internet of Things (toen nog door het bedrijf consequent als ‘Internet of Everything’ aangeduid) in te zetten? Brugman: “Cisco volgt niet alleen de marktrends, we zorgen er ook voor dat we drie à vier jaar voor een marktontwikkeling starten met het ontwikkelen van hard- en software. Een marktontwikkeling ontstaat vaak door een veranderende behoefte in de business van klanten. Zo’n 7 jaar geleden zag Cisco dat onder andere Smart Grid, Smart, Connected Cities en Industry 4.0 marktontwikkelingen zouden worden waar connectiviteit, het veilig transporteren van sensordata en het samenbrengen van de IT- en Operational Technology-omgeving sterk konden profiteren van onze kennis. Kennis die we hebben opgedaan in eerdere marktontwikkelingen (zoals Voice/Video over IP, Mobile Data over IP) met specifieke hard- en software, die inzetbaar zijn in ‘harsh’ omgevingen. Hierdoor konden wij in een vroeg stadium klanten voorzien van de juiste apparatuur en bijbehorende software om de eerste projecten te ondersteunen. Deze systemen ondersteunen veel protocollen die als standaard worden gezien in de OT-omgeving en kunnen deze dicht bij de sensor omzetten in open standaard IoT-protocollen zoals MQTT. Daarmee werden niet alleen de eerste IoT-projecten ondersteund, ook konden klanten van Cisco meerdere IoT-omgevingen verbinden. Energiemaatschappijen waren bijvoorbeeld in staat om systemen op afstand te monitoren en aan te sturen, maar zij konden ook veilige telefonie-, video- en dataverbindingen realiseren om personeel te ondersteunen in bijvoorbeeld onderstations.”
Tien jaar geleden
Brugman was er zelf al vroeg bij, als het gaat om IoT. “Als manager pre-sales van onze Enterprise afdeling, kwam ik in een vroeg stadium in contact met Wim Elfrink (tegenwoordig executive vice president Industry en Chief Globalisation Officer bij Cisco, red.). Hij was voor ons een visionair op het gebied van Smart en Connected Cities. Samen met Wim en enkele pre-sales consultants in mijn team zijn we zo’n tien jaar geleden begonnen met Smart Grid, Smart en Connected Cities. Met speciaal ontwikkelde routers en switches voor de utility markt, is een start gemaakt met de uiteindelijke IoT-strategie, waarbij we ons focussen op de Transport (Roads, Rail, Airports, Harbour), Energie, Productie (Smart and Connected Manufacturing), Defensie en Mijnbouw sector.” Het was in de beginperiode nog wel pionieren, herrinert Brugman zich: “In de beginfase zagen we nog een groot onderscheid tussen de verschillende IoT-segmenten. Daar waar de Smart Grid, Connected Trains, Roads en Harbours, veel interesse hadden bij onze klanten en businesspartners, zagen we dat bij bijvoorbeeld Smart Cities nog veel Proof of Concepts werden gedaan om de waarde aan te kunnen tonen. De interesse bij de meeste klanten was er zeker, maar welke waarde IoT zou kunnen brengen en welke impact dat heeft op de businessmodellen (veel eenvoudiger xAAS diensten kunnen leveren versus eenmalige verkoop van producten) zijn belangrijke gespreksonderwerpen geweest om de interesse verder aan te wakkeren.”
Focus op integratie
Cisco is anno 2020 een vaste speler in de IoT-markt. Niet alleen door zelfontwikkelde producten, maar ook door de nodige acquisities. Brugman: “Cisco heeft in de afgelopen jaren veel bedrijven overgenomen die een rol kunnen spelen in onze IoT-stack. Denk daarbij aan Jasper (Nu Control Center, om connectiviteit via SIM kaartjes kunnen leveren, red.) en Sentryo (nu Cybervision). Binnen het IoT-portfolio zijn deze producten in elkaar geschoven. Dat zorgt ervoor dat wij nu qua hardware en software een compleet productportfolio hebben in alle aspecten van IoT-connectiviteit, veiligheid (security) en data connectie/extractie. In 2020 is de focus binnen onze IoT-strategie veel meer gericht op integratie. Integratie met ons DNA portfolio, maar ook met IoT-platform leveranciers zoals AWS, Microsoft en IBM Watson.” De invloed van IoT is inmiddels groot te noemen, zegt Andre Brugman: “Een IoT-project heeft veel impact op de business van onze klanten. We zien zelfs dat sommige klanten hun businessmodel aan het veranderen zijn. Zo zien we leveranciers van slimme machines veel meer overgaan naar een xAAS model; niet meer een machine verkopen aan klanten, maar afrekenen per output die deze machine kan leveren. Door met onze klanten in gesprek te gaan waar we op dat vlak waarde kunnen toevoegen met een sterk verbeterde veiligheid en compliancy, zien we interesse om IoT-projecten te starten. Soms is dat door inzet van nieuwe sensoren, soms met een private LoRa-netwerk maar ook met het mogelijk maken met het veilig verbindingen van bestaande sensoren en onze Edge Computing (IoX) om AI en Predictive Maintenance mogelijk te maken.
IoT over vijf jaar
We spoelen even vooruit. Een jaar of vijf. Hoe ziet Cisco er dan uit en wat is de rol van IoT in de bedrijfsvoering en strategie? Brugman: “Hoe Cisco er over vijf jaar uitziet, is sterk afhankelijk van de komende marktransities. Qua IoT-strategie zie ik een verdere integratie van IoT in de bestaande architecturen (Datacenter/Cloud en Enterprise Networking) zodat klanten eenvoudig en met kant en klare ‘building blocks’ aan de slag kunnen met IoT.” En dan graag nog een voorspelling over de ontwikkeling van IoT in de komende vijf jaar. Brugman: “Vanuit Cisco zien we grofweg een aantal ontwikkelingen die sterk zullen toenemen. Allereerst zullen OT en IT veel meer in elkaar gaan groeien. Daarnaast gaat Ethernet- en IP-convergentie nog sneller gaan plaatsvinden. Verder zal er een consolidatieslag komen binnen het IoT-Eco model waarbij een veel betere integratie zal gaan plaatsvinden tussen de verschillende partijen. En als laatste voorzien wij dat security een heel belangrijk aandachtspunt wordt bij IoT-projecten.”