Use Case: Slimme wijk in Voorhout loopt voorop in energietransitie

by Redactie IoT Journaal15 september 2020

Op het eerste oog is er niet veel bijzonders te zien aan de nieuwbouwwijk Strausspark in Voorhout. Toch verdient ’t het predicaat ‘bijzonder’. Dankzij de toepassing van moderne energievoorzieningen en IoT-technologie. Hoe dat zit? Dat is te zien in de use case video van vandaag.

De bewoners van Strausspark zijn de trotse eigenaren van zogenoemde ‘positief op de meter-woningen’: huizen die alle over een eigen energiecentrale beschikken, inclusief zaken als zonnepanelen, warmtepompen, thuisaccu’s om energie in op te slaan en slimme dakramen voor natuurlijk ventilatie. De basis voor het beheer en de aansturing van al deze apparatuur - met inbegrip van een voorziening om een zelfvoorzienende woning automatisch tijdelijk van het energiegrid af te koppelen - is een IoT-platform van de Nederlandse IoT-specialist SWYCS waarmee ‘gebouw gebonden installaties en smart devices’ zijn te koppelen, te monitoren en te bedienen.

Kostenefficiënte energietransitie

Het camerateam van IoT Journaal ging met Rene Riemens, directeur van SWYCS op verkenning door één van Nederlands’ slimste wijken. En zag hoe de energietransitie op een slimme en kostenefficiënte manier is te verwezenlijken: de huiseigenaren krijgen energie geleverd én leveren zelf energie aan het grid. Die ‘energiehandel’ wordt automatisch bedreven, zonder dat de bewoner zich daarmee hoeft bezig te houden. Het zorgt er ook voor dat hij slechts een maandelijks vast - laag - bedrag betaalt voor de energieservice. In Strausspark zijn hoge energienota’s verleden tijd.