T-Mobile wil simkaartjes overbodig maken
Jarenlang is er over gesproken en geschreven, maar tot een echte industriebrede adoptie kwam het maar niet. Wij hebben het over de eSIM (ook wel e-sim genoemd). Operators wereldwijd hadden het niet zo op de eSIM, de softwarematig aan te passen chip die de aloude simkaartjes zou moeten vervangen. Het gros van hen was (en is) bang dat het te makkelijk wordt voor klanten om over te stappen van de ene naar de andere operator. En dat kan zomaar een stevige omzetderving voor telecommers betekenen. Nu is echter T-Mobile om: het heeft aangekondigd dat het in Nederland de eSIM-standaard gaat ondersteunen.
Stel, je gebruikt als organisatie tienduizenden simkaarten (of meer) om allerhande apparaten te laten communiceren met de cloud of een eigen datacenter. En stel dat je op een gegeven moment zou willen overstappen naar een andere operator. Dan heb je een stevige uitdaging: alle simkaarten moeten immers worden vervangen door exemplaren van de nieuwe telecomaanbieder. Dat vormt een flink obstakel voor de grootschalige implementatie van sommige Internet of Things-toepassingen. De oplossing? De eSIM. We laten T-Mobile hierover zelf aan het woord: “De nieuwe eSIM is ingebouwd in het apparaat zelf en de gegevensbestanden van de provider worden met een eSIM-profiel door het scannen van een QR code gedownload op de eSIM. Het eSIM-profiel bevat specifieke SIM-gegevensbestanden met netwerkinformatie van de provider en maakt identificatie binnen het netwerk mogelijk. Dit maakt de traditionele simkaart overbodig.” Vooralsnog strekt de eSIM-ondersteuning zich louter uit tot de jongste smartphones en slimme horloges van Apple (XR, iPhone XS en iPhone XS Max). Het is nog niet bekend of en wanneer T-Mobile ook eSIM-implementaties in IoT-apparaten gaat ondersteunen. De overige operators in Nederland hullen zich in stilzwijgen over de vraag of zij ook op korte termijn de eSIM-standaard zullen gaan ondersteunen.
Opvolger eSIM is al klaar voor gebruik
De eSIM-standaard lijkt eindelijk in Nederland te worden toegepast, zij het voorlopig slechts door operator T-Mobie. Eindelijk, want de opvolger van eSIM is al sinds februari dit jaar klaar voor gebruik. Even een korte uitleg over iSIM. Diens voorganger, de e-Sim, had al een groot deel van de voordelen van een softwarematige aansturing in zich. Dat die standaard wereldwijd niet echt van de grond is gekomen, was voor een groot deel te wijten aan a) onwil van operators om er mee aan de slag te gaan en b) het feit dat de bewuste chip ruimte in beslag nam op de toch al compacte printplaten in de diverse hardware. De nieuwe iSIM-standaard levert in ieder geval geen ruimteproblemen meer op, aangezien het een integraal deel is van ‘reguliere’ chipsets voor allerhande IoT-hardware. En het is nog eens veiliger ook, dankzij geavanceerde ingebakken security-maatregelen. De GSMA, de mondiaal opererende branchevereniging van de mobiele telecomindustrie, heeft inmiddels wel de officiële specificaties voor de e-sim klaar. Inclusief de specificaties voor de softwarematige aanpassingen die het overstappen tussen operators via de e-sim mogelijk moeten maken. Chipmakers, Gemalto bijvoorbeeld, hebben de hardware allang klaar. Blijft de onwil bij operators over. Ook daar lijkt een eind aan te komen. Het Britse Vodafone ondersteunt voortaan de ARM-chips waarin iSIM-functionaliteit is ingebakken. Dat omvat bijvoorbeeld het beheer en ‘onboarden’ van IoT-hardware op afstand. Voor die zaken wordt het Vodafone IoT-platform of het Pelion IoT platform van ARM ingezet. Het gaat daarbij vooralsnog om twee mobiele connectiviteitsstandaarden voor Internet of Things: NB-IoT en LTE-M.