Het is net één uur ’s middags geweest. In het trainingscentrum van Dirksen Opleidingen op een industrieterrein in Maarssen luisteren twaalf managers naar een cursusleider. Onderwerp van gesprek? The Internet of Things. Het is de laatste dag van de tweedaagse cursus ‘IoT technologie voor managers’ (1195 euro, exclusief BTW), georganiseerd door Dirksen Opleidingen.

Het mag een een noviteit heten: de opleiding van Dirksen is namelijk de eerste IoT-cursus voor managers in Nederland. De cursisten hopen na afloop genoeg kennis over technologie en zakelijke mogelijkheden te hebben om hen in staat te stellen om IoT-kansen voor hun organisatie op waarde te kunnen schatten.

IoTJournaal valt met de neus in de boter. Cursusleider Frank Brouwer (managing director van Figo, een specialist op het gebied van remote monitoring & control) heeft het net uitgebreid over de privacy aspecten van The Internet of Things. Een essentieel onderdeel van veel IoT-toepassingen en tegelijkertijd ook een element dat vaak bij de ontwikkeling van de bewuste toepassing over het hoofd wordt gezien. Naar onze smaak is de privacy-informatie wat aan de droge kant, maar dat wordt niet geheel gedeeld door de aanwezigen: Er wordt driftig genoteerd door de cursisten. En er zijn de nodige praktische vragen.

IoT-roaming?

Tijdens een koffiepauze spreken wij Hans. Hij werkt bij een operator en is hier om zich te verdiepen in de (on)mogelijkheden van IoT. Hans is ook geïnteresseerd in vraagstukken die specifiek betrekking hebben op zijn werkkring. Hoe zit het bijvoorbeeld met IoT-roaming? Daar krijgt hij gedurende de cursus geen direct antwoord op. Cursusleider Frank komt daar in een één-op-één gesprek tijdens de koffiepauze op terug. Hans is weer blij.

Wat ons betreft, is het afsluitende deel van de cursus het meest interessant. De cursisten moeten in groepjes gaan bedenken wat nou een goed IoT-project of –product zou kunnen zijn. Graag uitgewerkt met zowel de technische kant (niet al te diepgaand) als de zakelijke aspecten (wat kost het en wat brengt het op). Een prima manier om al het geleerde in praktijk te brengen.

Business cases

Na driftig overleg in een paar groepjes worden de drie business cases, die door de cursisten zijn aangedragen, gepresenteerd. Nummer één: slimme vallen voor muskusratten. De belangrijkste opbrengst van dit idee, is de besparing op overbodig rondrijdende medewerkers van bijvoorbeeld Waterschappen. Sensor in de val, aansluiting op een LoRa-netwerk en klaar is Kees. Nu hoeven de autootjes alleen maar naar ‘volle vallen’ te rijden. En de informatie over de gevangen waterkonijnen kan ook worden gebruikt om zaken als rattenpopulatie inzichtelijk te maken. Het is een prima idee. Sterker nog: een soortgelijk initiatief (afkomstig van KPN Consulting) was dit jaar één van de genomineerde projecten voor de Waterinnovatie Prijs, uitgereikt door de Unie van Waterschappen.

Verzekeringsmaatschappijen

De tweede business case richt zich op verzekeringsmaatschappijen die vervoersmiddelen verzekeren (van auto’s tot brommers, vrachtwagens en caravans). Diefstal zorgt jaarlijks voor een aardige schadepost bij verzekeringsmaatschappijen. Het idee is om een track & trace-voorziening op de verzekerde vervoersmiddelen te bevestigen. GPRS is hier de technologie om de bewegingen van het rollend materieel in kaart te brengen. Het zou zomaar een flinke daling van diefstal - en daarmee ook de door de verzekeraar uit te keren bedragen - kunnen opleveren. Voor de eigenaar van het vervoersmiddel kan zich dat weer terugbetalen door een lagere verzekeringspremie. Dat ook deze business case een gevoelige snaar raakt, is te zien door het feit dat er sinds 2012 al diverse verzekeringsmaatschappijen zijn die een korting geven op de premie als er een volgsysteem in bijvoorbeeld een scooter is ingebouwd.

De laatste business case pakt een ‘milieu probleem’ aan. Die van vallende blaadjes in de herfst. Dan hebben wij het niet over de najaarsplaag die de Nederlandse Spoorwegen zoveel hoofdbrekens kost. Het gaat hier om de bakken die door veel gemeentes in diverse buurten worden geplaatst. Hierin kunnen bewoners bladafval deponeren. Dat is prettig voor de gemeentelijke afvaldiensten én voor de bewoners zelf: de buurt ziet er immers wat opgeruimder uit. Een sensor in de bakken zorgt voor een signaal (via een LoRa-netwerk) als de bak vol is. Ook hier scheelt het onnodig rondrijden van medewerkers die de blaadjes uit de bakken moeten halen. Het idee wordt overigens – in enkele varianten – al enige tijd door diverse Nederlandse gemeenten in praktijk gebracht.

Volgeboekt

“De cursus was binnen de kortste keren volgeboekt. Er is op dat niveau veel vraag naar concrete informatie over IoT”, meldt Charlotte Thus, coördinator marketingcommunicatie bij Dirksen Opleidingen. ‘IoT technologie voor managers’, krijgt dan ook een vervolg. Op 15 december dit jaar om precies te zijn. Wie weet, zit er volgende keer wel hét idee voor de wereldveranderende IoT-startup bij.

  • IoT Technologie voor managers

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail