‘Politie gaat meer en meer domotica-data gebruiken als bewijslast’

by Paul3 januari 2017

The Internet of Things krijgt een belangrijke rol binnen een wat minder voor de hand liggend vakgebied: de misdaadbestrijding. En dan hebben wij het niet zozeer om beelden afkomstig van met het internet verbonden beveiligingscamera’s. Nee, het gaat om allerhande domotica-toepassingen die justitie en politie inzicht kunnen geven in wie wat waar en wanneer deed.

In de Verenigde Staten is het eerste geval van IoT-recherche al gemeld. De politie uit de stad Bentonville (Arkansas) heeft eind 2016 de data opgenomen door een Amazon Echo-speaker opgevraagd bij Amazon. Volgens de politie zouden de bewuste gegevens meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de toedracht van de moord op de 47-jarige Victor Parris Collins. De man was eerder vorig jaar dood aangetroffen in de jacuzzi hot tub van een vriend, de 31-jarige James Andrew Bates. De politie rekende die laatste in na de nodige verhoren en het beoordelen van verschillend bewijsmateriaal. Bates claimt echter dat hij niet de dader is.

Slimme watermeter

Het bewijsmateriaal van de Bentonville-politie bestaat onder andere uit data die door de slimme watermeter van Bates op de noodlottige dag is vergaard. Daaruit blijkt dat net na de vermoedelijke tijd van overlijden er ‘een buitensporige hoeveelheid water’ is gebruikt. Wat weer overeenkomt met het feit dat de politie heeft geconstateerd dat ‘iemand’ bloed en andere sporen in de hot tub heeft getracht te verwijderen. De gegevens die door de Amazon Echo-speaker zijn verzameld, zouden een verdere onderbouwing van de zaak tegen Bates kunnen geven. Amazon wil echter niet ingaan op het verzoek van de politie.

Britse politie

De Amerikaanse zaak zal niet lang op zichzelf blijven staan. Dat stelt Mark Stokes, het hoofd van de cyber-divisie van de Londonse politie, in een recent interview met de Britse krant The Times. Volgens Stokes gaat de politie in de (nabije) toekomst steeds meer gebruik maken van informatie verzameld door domotica-toepassingen. “Denk aan camera’s die bijvoorbeeld in een koelkast (zoals de Samsung Family Hub, red.) de bewegingen van gebruikers registreren. Of slimme deurbellen die beelden van wie er aan de deur staat naar een app doorsturen. Al die toepassingen laten een logbestand achter en kunnen daarmee ook mogelijke bewijzen opleveren”, aldus Stokes in het Times-interview. Hij voorziet dat zijn agenten over niet al te lange tijd in staat zijn om de bewuste data direct uit de domotica-hardware te halen. In Nederland maakt de politie tot dusver alleen gebruik van beelden die door (al dan niet met het internet verbonden) beveiligingscamera’s worden vastgelegd.