Operators langs de IoT-maatlat: KPN

by Redactie IoT Journaal15 februari 2017

De wereld volgepropt met sensoren en andere hardware: het is de Internet of Things-belofte. Al die apparaten communiceren onderling en met een thuisbasis en sturen relevante gegevens. Op basis van die data worden (al dan niet geautomatiseerd) beslissingen genomen. De wereld wordt er beter door, als wij de experts mogen geloven.

Al die informatie moet echter van A naar B worden vervoerd. En dat is een kolfje naar de hand van operators: zowel de ‘traditionele’ als de nieuwe, geheel op IoT-gerichte, varianten. Welke operators zijn er in Nederland met IoT actief? En wat zijn hun concrete plannen? De komende tijd legt IoT Journaal de verschillende operators langs de IoT-maatlat. T-Mobile Nederland beet het spits af en nu is het tijd voor KPN.

Werk aan de winkel

De Rotterdamse skyline als achtergrond: de werkplek van Erik Peeters, Managing Director Internet of Things bij KPN, op de vijfde etage van het hoofdkantoor van zijn werkgever is inspirerend. Al heeft hij en zijn team nauwelijks tijd om te genieten van het uitzicht. Operator KPN heeft namelijk - tot op het niveau van de Raad van Bestuur - IoT als één van de belangrijkste groeigebieden voor het bedrijf aangemerkt. En dat betekent werk aan de winkel voor Peeters.

‘IoT wordt een substantieel deel van de omzet. Daar ben ik 100 procent van overtuigd’

Dat KPN stevig inzet op The Internet of Things, blijkt onder andere uit het feit dat de Nederlandse operator al een jaar of twee flink aan het investeren is geslagen op dat gebied. Onder de naam SmartLife heeft KPN bijvoorbeeld eind maart 2016 eigen IoT-oplossingen voor consumenten het licht laten zien. Eind juni 2016 was de landelijke dekking van een eigen LoRa-netwerk (gestart in november 2015) één van de andere tastbare resultaten. Ere wie ere toekomt: KPN was daarmee de eerste ‘mainstream’ operator in Nederland die een IoT-specifieke infrastructuur uitrolde. En eerder al blies KPN in de bus door aan de wieg te staan van de IoT Academy, een instituut dat als ‘testbed’ voor IoT-aanbieders dient en waar ontwikkelaars en potentiële IoT-gebruikers worden gekoppeld.

Nog een IoT-netwerk

Begin december 2016 verraste KPN met de aankondiging van de uitrol van nóg een IoT-specifieke netwerkinfrastructuur: LTE-M. Dat brengt het aantal IoT-netwerktechnologieën bij de operator inmiddels op twee, daar waar andere concurrenten voor één standaard (of geen, in het geval van Tele2) hebben gekozen. Waarom, Erik Peeters? “Wij zien ze als complementair. LoRa voorziet in de behoefte om op een laagdrempelige manier tegen een heel laag stroomverbruik heel weinig data te kunnen versturen. Toen die techniek ruim twee jaar beschikbaar kwam, was er bij onze klanten ook de concrete vraag naar iets dergelijks. Dat was de voor ons de reden om in LoRa te stappen.” Komt er nog een derde netwerk bij, zoals NB-IoT? “Onze engineers kijken daar naar wel naar, maar op dit moment hebben wij daar geen plannen voor, ook omdat de noodzaak daartoe al een stuk minder is doordat wij LTE-M uitrollen.” In ieder geval komt daar op langere termijn – net als bij de andere operators – 5G bij. “Dat zal voor bijvoorbeeld de connected car van belang zijn. Overigens gaan alle updates voor Tesla-modellen in de Benelux al via ons 4G-netwerk.”

Meer dan connectiviteit

Operators kunnen zich in het geval van The Internet of Things beperken tot ‘slechts’ het leveren van connectiviteit. Daarmee lopen zij echter in potentie nieuwe omzetstromen mis, analoog aan wat er bij de opkomst van het internet is gebeurd. Daar zijn content partijen zoals Google en Facebook de grootverdieners in gebleken. Dat gebeurt KPN niet nog een keer, als wij Peeters mogen geloven. “Een typische IoT-oplossing bestaat uit een aantal ‘lagen’. Allereerst is daar de hardware, uitgevoerd met een communicatiemodule die gebruik maakt van het netwerk. Die netwerkconnectiviteit leveren wij. Dat is het eerste stuk. De gegenereerde data worden ‘ergens naar toe’ getransporteerd, dat is het tweede deel. Dat kan heel goed naar één van de cloud omgevingen, public of hybride, of in de KPN-datacenters zijn. Vervolgens moet er iets met die data worden gedaan, zoals het uitvoeren van analyses door analytics software. Wij zijn nu aan het kijken hoe wij dat laatste, de software hulpmiddelen, kunnen opnemen in ons portfolio. De KPN Consulting-tak heeft daar al aardige grote stappen in gezet, met diensten als Hadoop as a Service. En niet te vergeten: er zijn ook klanten die een kant-en-klare IoT-oplossing willen hebben. Die zeggen bijvoorbeeld: ‘Ik wil via een web interface kunnen zien waar mijn winkelwagentjes zijn. Regel dat.’ En dat kunnen wij ook.”

‘Substantieel deel van de omzet’

KPN probeert niet alleen de zakelijke markt te bestrijken met IoT-oplossingen, aldus Peeters. Ook de consumenten moeten er ‘aan geloven’. Voor hen biedt de operator domotica-toepassingen onder het label ‘SmartLife’. Het aantal is vooralsnog beperkt: huisbeveiliging van huis, een rookmelder, verlichting bedienen via een app en een slimme thermostaat. Erik Peeters houdt zich op de vlakte over wat de consument in de toekomst nog meer van KPN kan verwachten. Want dat er meer komt, voor zowel consumenten als zakelijke klanten, staat als een paal boven water. Peeters: “Nu is IoT in termen van omzet nog een relatief kleine niche voor ons. Maar op termijn verwachten wij er veel van. Dat mag je ook afleiden uit het feit dat onze Raad van Bestuur voor IoT een aparte afdeling in het leven heeft geroepen. Wij hebben echt hele grote doelstellingen voor 2020. Het wordt een substantieel deel van de omzet. Daar ben ik 100 procent van overtuigd.”

‘Talking Heads’-versie

Benieuwd naar de ‘Talking Heads’-versie van het gesprek met de hoogste IoT-baas van KPN? Daar heeft onze eigen camera journalist Fred zorg voor gedragen. Videootje!