Onderzoek: Verzekeraars gebruiken IoT-data met name voor auto’s en inboedel
Verzekeringsmaatschappijen zijn al langer grootverbruikers van informatie. En dan gaat het over meer dan ‘alleen maar’ de gegevens over hun klanten. Informatie over het weer, gegevens die betrekking hebben op criminaliteit in bepaalde regio’s: het dient allemaal om betere inschattingen te kunnen maken als het gaat om risico’s. En daar is de afgelopen jaren nog een belangrijke databron bijgekomen: Internet of Things-hardware. Volgens een recent onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door het Britse kennisplatform Insurance Nexus, worden die gegevens met name gebruikt voor auto- en inboedelverzekeringen. Het lijvige ‘Connected Insurance Report 2019’ is gratis te downloaden via IoTJournaal (118 pagina’s, 3,23 Mb, PDF).
Voor zijn onderzoek heeft Insurance Nexus wereldwijd 500 topmanagers uit de verzekeringsbranche ondervraagd. Daarbij was een krappe meerderheid van de respondenten werkzaam in Europa (35 procent), met Noord-Amerika (33 procent) als een goede tweede. Inmiddels is het niet meer de vraag of verzekeraars IoT-data gebruiken, maar eerder voor welke producten zij die gegevens toepassen. Uit het onderzoek blijkt dat IoT-data veruit het meest worden gebruikt bij voertuigverzekeringen (81 procent). Inboedel- en ziektekostenverzekeringen volgen op een behoorlijke afstand met respectievelijk 41 procent en 26 procent. Verzekeringsproducten gericht op de agrarische sector maken nog het minst gebruik van sensordata (4 procent). Daar liggen wellicht nog kansen, zeker omdat de agrarische sector zelf in toenemende mate met IoT-oplossingen aan de slag gaat.
Connected voertuigverzekeringen in perspectief
Het voert te ver om het volledige Connected Insurance 2019-rapport hier te beschrijven. Dus lichten wij er één interessant onderwerp uit: de autoverzekeringen. Wat allereerst opvalt, is dat slechts een klein aantal van de respondenten (8 procent) aangeeft geen enkele ‘connected voertuigverzekering’ aan te bieden. De populariteit van IoT-data komt hier goed naar voren. Tien procent van de bevraagden meldt zelfs dat er vijf of meer van dergelijke verzekeringen in het portfolio zitten. Als je kijkt naar die cijfers, dan zou je vermoeden dat er sprake is van een miljardenomzet in connected voertuigverzekeringen. Helaas is dat dan weer niet het geval. Bij 40 procent van de bevraagde verzekeraars gaat het om een omzet van minder dan 100 miljoen euro. Slechts 6 procent van hen geeft aan dat er voor meer dan één miljard euro aan connected voertuigverzekeringen worden verkocht. Vertaald naar het aandeel van die producten in de totale omzet, zit het gros op ‘tussen de 1 tot 5 procent’. De conclusie? Even kort door de bocht: er valt nog een flinke inhaalslag te maken.