Onderzoek: Organisaties halen met AI het meest uit hun IoT-toepassingen
Hoe haal je nou maximaal rendement uit IoT-toepassingen in het algemeen en IoT-data in het bijzonder? Het antwoord: met behulp van Artificial Intelligence. Dat is althans wat een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van chipfabrikant Intel, softwaremaker SAS en een IT-dienstverlener, uitwijst. Het drietal onderzocht hoe zogenoemde ‘IoT Leaders’ (organisaties die voorop lopen in het gebruik van Internet of Things-oplossingen) erin slagen om het onderste uit de kan te halen. Het volledige rapport (16 pagina’s, 5,7 Mb, PDF) is gratis via IoTJournaal te downloaden.
De uitkomst van het onderzoek (wereldwijd gehouden onder 450 ‘business leaders’ van grote organisaties met IoT-toepassingen) ligt in lijn met de conclusies van andere recente rapporten: AI-algoritmes kunnen ervoor zorgen dat er meer wordt gehaald uit data die door IoT-applicaties worden verzameld. De respondenten in dit specifieke onderzoek gaan echter een stapje verder. De bewuste topmanagers stellen dat het nagenoeg onmogelijk wordt om een optimaal resultaat te bereiken zonder de inzet van AI-technologie. Debet daaraan is de ongemeen grote hoeveelheid gegevens die door allerhande IoT-implementaties worden gegenereerd. Zonder de hulp van AI-algoritmes is het ondoenlijk om die data te analyseren, op waarde te schatten en vervolgens in te zetten voor bijvoorbeeld een geautomatiseerde (re)actie. De mate waarin dat overigens gebeurt, verschilt nogal per regio. In Amerika wordt AI en IoT het meest in combinaties toegepast. Europa blijft - op dat gebied - nogal achter.
Versnelling van operationele processen
Hoe en in welke mate de combi IoT en AI precies vruchten afwerpt? Dat is eveneens onderzocht. Twee zaken springen er uit: operationele processen worden er door versneld en organisaties zijn in staat om sneller te reageren op risico’s en incidenten (zoals de uitval van apparatuur). Organisaties die ‘alleen maar’ IoT-technologie toepassen, komen er bekaaider vanaf, aldus het onderzoek.