Onderzoek: NB-IoT blijft komende jaren groeien met bijna 35 procent

by Redactie IoT Journaal6 augustus 2019

Met alle berichtgeving rond de snelle datacommunicatiestandaard 5G en diens mogelijkheden voor Internet of Things-toepassingen, zou je bijna vergeten dat er nog tal van andere - IoT-specifieke - netwerkstandaarden zijn. Van LoRa tot NarrowBand-IoT (NB-IoT) en Sigfox: het zijn netwerken die dagelijks voor IoT-applicaties worden toegepast. Sterker nog: het gebruik NB-IoT (ook wel bekend als LTE Cat NB1) zal de komende jaren stevig groeien, voorspelt het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Grand View Research.

Met zo’n 35 procent jaar-op-jaar groei heeft NB-IoT vooralsnog een prima bestaansreden, zegt marktonderzoeker Grand View Research. Dat geldt met name daar waar er gebruik wordt gemaakt van sensoren en andere IoT-hardware die weinig stroom mogen verbruiken. Voor die doeleinden is NB-IoT bijzonder goed geschikt, aldus de marktvorser. Daarbij speelt ook de sterk gedaalde prijzen van hardware die specifiek voor NB-IoT is ontwikkeld. In Azië zal naar verhouding het meest worden geïnvesteerd in de NB-IoT-spullen, voegt Grand View Research er aan toe. Daarnaast gelden de Verenigde Staten als een omvangrijke markt, zegt het bureau.

‘5G geen direct IoT-hit’

Het rapport van Grand View Research komt wonderwel overeen met de voorspellingen eerder dit jaar van het in Internet of Things gespecialiseerde Zweedse marktonderzoeksbureau Berg Insights. Het bureau stelt dat het ‘nog enkele jaren’ na 2020 zal duren voordat 5G als netwerkinfrastructuur in grootschalige IoT-applicaties zal worden toegepast. Berg Insights concludeert tevens dat de mondiale groei van IoT-connecties via ‘reguliere’ draadloze netwerken (al dan niet IoT-specifiek) ondertussen onverdroten door gaat: in 2018 waren het er circa 1,2 mljard stuks.

“5G wordt geen directe hit als het gaat om IoT-verbindingen”, meent Tobias Ryberg, Principal Analyst bij Berg Insights en auteur van het rapport over 5G-adoptie voor Internet of Things-toepassingen. “De eerste paar jaar zal 5G met name dienst doen als snellere vervanging van 4G-netwerkinfrastructuur, waarbij het accent ligt op betere netwerkprestaties en hogere doorvoersnelheden van data. Dat is echter slechts relevant voor een relatief klein deel van de IoT-toepassingen, zoals de connected car, ‘domme’ IP-beveligingscamera’s en sommige industriële IoT-oplossingen.” Ryberg voorziet dat 5G pas echt interessant wordt voor Internet of Things-oplossingen als operators zogenoemde ‘massive machine type communication‘-mogelijkheden (mMTC) in hun netwerken implementeren. In zijn rapport geeft de marktonderzoeker er een voorbeeld van: “Denk aan bijvoorbeeld een instantie als Homeland Security in de Verenigde Staten. Die zou de mMTC-mogelijkheden van 5G kunnen toepassen om op grote schaal slimme, met Artificial Intelligence uitgeruste, IP-videocamera’s te koppelen. Waarmee volledige steden of grote stukken van een landsgrens zonder technologische problemen zijn te bewaken. Of dat ethisch verantwoord is? Dat is een andere vraag. Technologisch gezien, zou het in ieder geval mogelijk zijn.”