Onderzoek IoT-connecties: “Operators kunnen nog een tandje bijzetten”
Het in Internet of Things gespecialiseerde Britse onderzoeksbureau Analysys Mason heeft een tussentijdse update over de groei van de IoT-markt uitgebracht. Ditmaal is er gekeken naar het aantal IoT-verbindingen en de daarbij horende omzet voor de verschillende operators. De conclusie in het kort: het gaat goed, maar het kan nog beter.
Bij de update over de groei van het aantal IoT-verbindingen in 2017 tekent Analysys Mason wel aan dat de bevindingen niet helemaal compleet zijn. De oorzaak hiervoor is terug te voeren op het feit dat er maar weinig operators (slechts elf stuks) zijn die het aantal IoT-verbindingen rapporteren. Datzelfde geldt voor de omzet die de operators ophalen via de afgezette IoT-connecties. Daar berichten alleen Telstra (Australië), Telefónica, Verizon (Verenigde Staten) en Vodafone met betrekkelijke regelmaat over.
Hardlopers Bouyges Telecom en Vodafone
Eerst maar het aantal IoT-connecties. Volgens Analysys Mason gaat het aardig hard op dat gebied. Gemiddeld hebben operators (in ieder geval degenen die daarover rapporteren) zo’n 15 procent groei mogen meemaken als het gaat om IoT-verbindingen. Absolute uitschieters zijn het Franse Bouygyes Telecom (46 procent) en het internationaal opererende Vodafone (34 procent).
Omzettijgers: Verizon en Vodafone
Als wij kijken naar de omzet die operators ophalen uit de verkoop van IoT-connecties, dan is het beeld aanmerkelijk overzichtelijker. Er zijn immers maar vier van hen die daarover transparant zijn. De grote winnaars hier zijn Vodafone en Verizon. Hun inkomsten uit IoT-verbindingen maakten vorig jaar respectievelijk 1,6 en 1,2 procent uit van de totale bedrijfsomzet. In geld uitgedrukt, komt dat neer op zo’n 720 miljoen euro (Vodafone) en 890 miljoen Amerikaanse dollars (Verizon). Vergeleken met de IoT-gerelateerde omzet van een IT-partij als Intel (1 miljard dollar in 2017), kunnen de operators hier nog wel even een tandje bijzetten, concludeert Analysys Mason. De marktonderzoeker meldt verder dat de gemiddelde omzet per connectie (Average Revenue Per Connection, ARPC) bij Telefónica het hoogst is. Analysys Mason schat in dat de gemiddelde omzet per connectie ergens tussen 5 tot 10 procent per jaar daalt. Dat is weer terug te voeren op de groeiende concurrentie tussen operators in de IoT-markt, wat weer de nodige prijsdruk oplevert. Goed voor de klantenkring, maar minder prettig voor de operators.