Nvidia komt met ‘supercomputer’ in een chip voor zelfrijdende auto’s
Rauwe verwerkingskracht: supercomputers zijn daar bij uitstek voor geschikt. Het was iets waar dergelijke systemen voor waren ontwikkeld en ook waarvoor zij werden toegepast. Let op: werden. Want anno 2022 zijn zowel de toepassingen als de afmetingen van supercomputers flink veranderd. Dat laat chipmaker Nvidia ook in de praktijk zien. Het komt met een supercomputer in een chip, speciaal bedoeld voor ‘connected auto’s en vrachtwagens’ (ook bekend als ‘IoT op wielen’).
De nieuw supercomputerchip uit de stal van Nvidia krijgt de fantasievolle naam ‘Drive Thor’ mee, een aardige indicatie van het doel waarvoor het ontworpen is. Volgens de chipfabrikant haalt de chip tot 2.000 teraflops. Om dat cijfer in perspectief te zetten: één van de eerste supercomputers - de Cray-1 - haalde een snelheid van 250 mflops in 1976. Een opvolger van Intel (de ASCI Red) bereikte in 1997 1.228 tflops. En om de vergelijking compleet te maken, de Microsoft Xbox Series X gamecomputer zit op een maximum van circa 12 tflops. Waarbij zowel de Cray-1 als de het apparaat van Intel in uit de kluiten gewassen systeemkasten zaten.
Eerste deal al gesloten
Nvidia’s Drive Thor-supercmputerchip levert niet alleen een flinke prestaties als het gaat om gegevensverwerking, stelt de fabrikant. De chip heeft ook de nodige functionaliteit - én Artificial Intelligence-algoritmen - ingebakken die specifiek bedoeld is voor zelfrijdende voertuigen. Denk aan zaken als ondersteuning voor autonoom rijden, zelfstandig inparkeren en voertuiginfotainment. Naar verluidt, zal de Drive Thor zo rond 2025 in voertuigen van diverse fabrikanten opduiken. Nvidia heeft in ieder geval al een deal met een automaker gesloten: het Chinese Zeekr (onderdeel van het eveneens Chinese concern Geely). Die zal de chip gaan gebruiken in nog aan te kondigen elektrisch aangedreven zelfrijdende modellen in de hogere prijsklasse.