Nederlands parlement wil 5G-teststad
Afgelopen woensdagmiddag heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met een motie waarin het kabinet wordt gevraagd om een Nederlandse ‘teststad’ aan te wijzen waar proefprojecten met 5G mobiele netwerkinfrastructuur kunnen plaatsvinden. De bewuste motie is via IoTJournaal te downloaden.
5G is de opvolger van…4G en biedt zowel hogere transmissiesnelheden als een lagere ‘vertraging’ in het transport van data (‘latency’). Dat maakt het geschikt als netwerkinfrastructuur voor IoT-gerelateerde toepassingen zoals de autonoom rijdende auto. Vooralsnog is het onduidelijk welke Nederlandse steden in aanmerking komen voor de status van 5G-proeftuin. Wel hebben enkele steden naar verluidt hun interesse getoond. Zo worden Amsterdam, Enschede en Eindhoven genoemd. Het is de bedoeling dat er in 2020 de eerste commerciële 5G-netwerken in Nederland operationeel zullen zijn. Dat zou weer mooi samenvallen met een belangrijk sportevenement: het Europees Kampioenschap voetbal dat onder andere in de Amsterdamse Arena zal worden gespeeld.
Frequentieruimte is obstakel
De roep van een meerderheid van de Tweede Kamer-fracites (CDA, ChristenUnie, D66, GorenLinks en VVD) om een stedelijke 5G-proeftuin is lovenswaardig, maar stuit op een praktisch probleem. Het gaat daarbij om de frequentieband die elders in de Europese Unie aangemerkt staat als de ruimte waarin 5G-communicatie moet plaatsvinden. De bewuste 3,4 GHz is in Nederland namelijk in gebruik door Defensie en diverse inlichtingendiensten. Dat was tot dusver de reden voor het kabinet om geen gehoor te geven aan de vraag van operators om de 3,5 GHz-band voor 5G vrij te geven. Nu het zich laat aanzien, komt daar wellicht verandering in. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft vorige week laten weten dat zij het vrijgeven van de bewuste frequentieruimte zal heroverwegen. Mocht de 3,4 GHz beschikbaar komen voor 5G, dan wordt het opgenomen in de eerstvolgende frequentieveiling. Deze zal in de loop van 2019 zijn beslag krijgen.
Hogere snelheden
Het meest in het oog springende kenmerk van de 5G-technologie is het feit dat de down- en uploadsnelheden zo’n tien keer hoger liggen dan wat er nu mogelijk is met 4G. Dat is goed nieuws voor mensen die karrenvrachten data via het mobiele netwerk willen ophalen of versturen. En het kan ook prettig zijn voor producenten en gebruikers van IoT-oplossingen. Twee voorwaarden daarvoor: er moet één 5G-standaard zijn (in maart dit jaar opgeleverd door de club van telecombedrijven, 3GPP) én er moeten genoeg fabrikanten zijn die de benodigde hardware maken. Nu er een standaard is, zullen de producten wel volgen, zo is de gedachte.
Lekker lage latency
Het tweede grote voordeel van 5G is de zeer geringe vertraging bij het ontvangen en verzenden van data, ook wel ‘latency’ genoemd. Dat is nu nog, bij 4G en oudere standaarden voor mobiele dataoverdracht, te hoog. Zo hoog zelfs dat voor bijvoorbeeld de echte zelfrijdende auto het letterlijk vragen om ongelukken zou zijn als er voor de datatransmissie 4G zou worden gebruikt. In de praktijk zou het namelijk betekenen dat op het moment dat een auto remt, de auto daarachter te laat een seintje zou krijgen van die remactie. Met alle gevolgen van dien. In de onderstaande video laat chipmaker Intel zien hoe dat dan werkt.
Duitse overheid ook aan de bak
Nederland staat niet alleen in het streven om een koppositie in te nemen bij de uitrol van 5G-netwerkinfrastructuur. Zo heeft Duitsland al in 2016 laten weten dat het koploper in Europa wil worden op dat gebied. Dat heeft de toenmalige Alexander Dobrindt, de Duitse minister van Transport en Digitale Infrastructuur, destijds gezegd in een interview met het dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung.
“Wij willen het eerste land in Europa zijn dat een nationaal dekkende 5G-netwerkinfrastructuur operationeel heeft”, aldus minister Dobrindt in het dagbladartikel. Om die ambitie te realiseren, heeft de bewindsman zijn ambtenaren een beleidsnota laten opstellen waarin de 5G-strategie is beschreven. In het beleidsstuk is onder andere vastgelegd dat in 2025 alle hoofdverkeersaders en de twintig grootste Duitse steden 5G-dekking moeten hebben.
Stimuleringsmaatregelen
De minister stelt operators en andere ondernemingen de nodige stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht om tot de gewenste uitrol van 5G-netwerken te komen. In 2018 moeten die stimuleringsmaatregelen bekend worden gemaakt, aldus Dobrindt. Hij ziet de snelle draadloze 5G-communicatie als voorwaarde voor de succesvolle implementatie van IoT-toepassingen zoals zelfrijdende auto’s en allerhande e-health applicaties. “De overgang van 3G naar 4G bracht slechts een lichte kwaliteitsverbetering van de draadloze communicatie. Van 4G naar 5G betekent echter een daadwerkelijke revolutie in plaats van een evolutie”, aldus Dobrindt.
Europese Commissie
Dobrindts mening over het belang van 5G wordt gedeeld door de Europese Commissie. De Eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Agenda) heeft daarvoor onlangs nieuwe Europese regelgeving voor opgesteld. Ook wil Oettinger een slordige 500 miljoen euro bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de 5G-standaard. Op dit moment is er echter nog geen definitieve standaard voor deze snelle datacommunicatie. Diverse operators en telecomfabrikanten zijn druk bezig om in diverse uithoeken van de wereld (waaronder China, Finland, Japan en Zuid-Korea) proefopstellingen op te bouwen. Ook in Nederland is een dergelijk initiatief aangekondigd. Er komt in het Groningse Loppersum een 5G-proef opgezet door KPN, Ericsson, Huawei en TNO. Naar verwachting, zal het in 2020 operationeel worden.