KPN rondt proef met kersverse IoT-netwerktechnologie LTE-M af
Operator KPN heeft vandaag aangekondigd dat het ‘succesvol’ proeven heeft afgerond met de draadloze LTE-M-netwerktechnologie (ook bekend als eMTC) die speciaal bedoeld is voor IoT-toepassingen. Het bedrijf claimt daarmee de eerste operator in Europa te zijn. De testen werden in samenwerking met netwerkfabrikant Ericsson en chipsmaker Qualcomm uitgevoerd.
De kersverse LTE-M/eMTC-technologie (dit jaar als standaard vastgelegd) voor IoT-toepassingen vraagt meer energie van de aangesloten apparaten dan tegenpolen als LoRa, Sigfox en NB-IoT. Hierdoor gaat een batterij van een IoT-apparaat slechts enkele jaren mee. Daarentegen heeft LTE-M/eMTC een groter bereik: tot 100 kilometer. Ook biedt het een grotere maximale datadoorvoersnelheid (tot 1 MBps) dan de andere IoT-specifieke draadloze netwerktechnologieën. Grappig detail is dat KPN ontbreekt in het lijstje van de GSMA LTE-M taskforce. Dit in tegenstelling tot branchegenoten als T-Mobile en Vodafone.
Verschillen in kaart gebracht
Benieuwd naar de verschillen tussen LoRa, LTE-M/eMTC en NB-IoT? Netwerkfabrikant Nokia heeft het op een rijtje gezet. Eyecandy!
LoRa en LTE
Naar verluidt, gaat KPN eind 2017 LTE-M op zijn bestaande Nederlandse 4G-netwerk voor draadloze data- en spraakcommunicatie uitrollen. Tegen die tijd moet ook de nodige LTE-M hardware beschikbaar zijn. Vooralsnog blijft de operator ook met zijn reeds operationele LoRa-netwerk op de IoT-markt actief. Verder biedt het bedrijf nog machine-to-machine communicatiediensten aan op zijn reguliere LTE-netwerk. Volgens KPN is LTE-M met name geschikt voor IoT-toepassingen als slimme meters, mobiele betaalautomaten en fleet management.
Operatorlandschap gefragmenteerd
KPN’s jongste aankondiging zorgt er voor dat het Nederlandse operatorlandschap op het gebied van IoT-technologie aardig gefragementeerd raakt. KPN zet nu in op LoRa en LTE-M, terwijl Vodafone en T-Mobile het voorlopig op NB-IoT houden. Tele2 ontbeert vooralsnog een IoT-specifieke netwerkinfrastructuur. Daarnaast is er nog het Rotterdamse Aerea dat als enige in Nederland een Sigfox-netwerk exploiteert.