Voor een Internet of Things-project heb je ‘andersdenkenden’ nodig: mensen die met een frisse blik naar bestaande situaties kijken. Die vervolgens met een briljant idee komen om IoT toe te passen voor een bepaalde branche of een specifiek bedrijf. Mensen die het liefst ook het project gaan implementeren en beheren. IoT-alleskunners dus. Die mensen bestaan. Zij zijn het onderwerp van een nieuwe reeks op IoT Journaal: de IoT Frontlinie. De Haagse consultants van Redsalt bijten het spits af.
Redsalt is wat je noemt een IoT-duizendpoot. Het consultancy en technologie bedrijf is in 2007 opgericht door twee ICT’ers die ooit bij het Duitse concern Siemens hebben gewerkt. Het duo (Jan-Willem Deutekom, links op de foto, en Barend Smet) heeft zeven jaar later een derde partner toegevoegd: Mischa Kluin (rechts op de foto). De activiteiten strekken zich inmiddels uit van advies op het gebied van Internet of Things, systeem integratie tot Near Shoring (de uitbesteding van ICT-onderdelen in het ‘nabij gelegen buitenland’). Voor dat laatste onderdeel heeft het bureau een eigen vestiging in de Poolse stad Wroclaw, waar lokale ICT’ers tegen een relatief lager tarief worden ingezet voor Nederlandse projecten. Near Shoring lijkt letterlijk en figuurlijk een ‘ver-van-mijn-bed-show’, als de andere activiteiten in ogenschouw worden genomen. Maar dat valt wel mee: het was namelijk waar Redsalt destijds mee begon. “Polen zijn keiharde en nauwkeurige werkers met een zeer hoog opleidingsniveau”, aldus Mischa Kluin. “En daarbij komt nog dat de cultuur goed aansluit op de onze én dat iedereen er goed Engels spreekt.”
IoT Delivery Center
Maar even terug naar het Internet of Things-deel van Redsalt. “De Near Shoring liep en loopt hartstikke goed. Maar wij wilden toch wat meer. Op dat moment kwam IoT meer in de belangstelling”, zegt Jan-Willem Deutekom (links op de openingsfoto). “Wij hebben toen een delivery center voor IoT-projecten in onze Poolse vestiging opgezet. Daar is het overigens niet mee opgehouden: in Wroclaw zijn wij ook met een stedelijk LoRa-netwerk bezig. Niet alleen voor onze eigen ontwikkeldoeleinden, maar ook zodat studenten en het lokale bedrijfsleven er mee kunnen kennismaken.”
IoT Business Accelerator Program
In Nederland heeft Redsalt de advieswerkzaamheden op IoT-gebied gaandeweg verruimd. Daar is uiteindelijk een specifieke methodiek uitgerold: het Internet of Things Business Accelerator Program. Allereerst wordt een ‘IoT Bootcamp’ georganiseerd, waar het management van organisaties aan deelneemt. Daarin wordt de beoogde use case tegen het licht gehouden en uitgewerkt. “Op basis daarvan werken wij in een hele korte termijn een proof of concept uit, om de werking van de gekozen technologie in de praktijk te aan te tonen en ook om de use case daadwerkelijk te valideren”, aldus Jan-Willem Deutekom. Om organisaties door het IoT-landschap te leiden en de mogelijkheden van de technologie te laten zien, heeft Redsalt ook een aparte site laten bouwen: IoTProgram.nl. Naast allerhande informatie over Internet of Things, zijn er ook de nodige use cases te vinden. Zoals die van de Nederlandse facilitair dienstverlener Vebego. Deutekom: “Dat idee is geboren tijdens een gezamenlijke IoT Bootcamp van IoT Academy, KPN, Vebego en Redsalt. De hoofdactiviteit van Vebego is het schoonmaken van kantoren en andere bedrijfsvestigingen. Bij de hoofddienst is het echter mogelijk een aanvullende dienst te bedenken. Vanuit the Internet of Things kan Vebego omgevingsfactoren meten tijdens het schoonmaken. De schoonmaakkarretjes rijden toch rond, dus kunnen deze karren best extra metingen uitvoeren. Met de gegevens van deze metingen is Vebego in staat de klant advies te geven over een gezondere werkplek. Een prachtige aanvullende dienst!”
Adviseren, bouwen, implementeren en onderhouden
Redsalts activiteiten strekken zich verder uit tot de fase na de succesvolle afronding van een Proof of Concept. Onder hun leiding wordt de IoT-oplossing vervolgens gebouwd, geïmplementeerd én onderhouden. Ook aan de ‘achterkant’ van de IoT-oplossingen komt Redsalt om de hoek kijken. De consultants adviseren namelijk ook als het gaat om platformen die voor IoT en Big Data analytics kunnen worden gebruikt, variërende van ThingworX, IBM’s Bluemix, Microsofts Azure en Splunk. De brede waaier aan activiteiten heeft alles te maken met de fase waarin IoT zich bevindt, zegt Jan-Willem Deutekom: “Wij zien dat Internet of Things zich nu nog in een stadium bevindt waarin veel organisaties eerst met kleinere IoT-projecten willen experimenteren. Zo kunnen zij zien wat zo’n nieuwe activiteit betekent voor de bedrijfsvoering. Wij ondersteunen hen in alle fasen van het traject: vertalen van behoeften van een organisatie naar een IoT proof of concept, het implementeren van een gebouwde oplossing alsook het beheer ervan.”
Freebie!
Voor de inventarisatiefase heeft Redsalt een ‘IoT Business Canvas’ gemaakt (zie onder). Een handig hulpmiddel om te gebruiken voor de brainstormsessies over Internet of Things-projecten. Klik op het plaatje om het kunnen downloaden.
Talking Heads
Wie kan eigenlijk beter vertellen wat Redsalt doet dan Redsalt zelf? Onze camerajournalist Fred heeft dat als geen ander begrepen. Videootje!
Disclaimer: Redsalt is een content partner van IoTJournaal. Alle content over Redsalt en zijn diensten wordt door de redactie beoordeeld op relevantie voor plaatsing.