Goud van oud: Dit waren de verwachtingen van IoT in 2015

by Redactie IoT Journaal10 juni 2021

Wij schrijven augustus 2015. De potentie van Internet of Things als basistechnologie begint aardig duidelijk te worden. Marktonderzoekers en leveranciers vallen over elkaar heen als het gaat om voorspellingen over de verwachte groei van bijvoorbeeld het aantal apparaten dat de komende jaren met het internet verbonden zullen zijn. Benieuwd wat die verwachtingen zes jaar geleden waren? Dat hebben wij voor u terug weten te vinden.

Een explosieve groei. Dat is kort gezegd wat marktonderzoekers en leveranciers voorspelden als het ging om IoT. Ook beroeps- en brancheverenigingen keken met verlekkerde ogen naar de verwachte stijging van het aantal met internet verbonden spullen. En dan zou het niet alleen gaan om smartphones en tabletcomputers. Nee, zij zetten allemaal hun kaarten op - toen nog grotendeels - exotische toepassingen, zoals tandenborstels en ovens voorzien van IoT-technologie. Grappig genoeg zijn die twee apparaten er jaren later inderdaad gekomen. Zij het dat de IoT-tandenborstel (nog) geen groot succes is geworden. Ook gaan de IoT-ovens niet als warme broodjes over de toonbank.

Hoeveel IoT-hardware in 2020?

De NCTA was één van de brancheverenigingen waar met ongekend enthousiasme naar IoT werd gekeken. Deze Amerikaanse club, waarin marktpartijen actief op het gebied van internet- en televisiediensten verenigd zijn, had daar een duidelijke visie op. Volgens de vereniging zouden er in 2020 wereldwijd maar liefst 50,1 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. Inmiddels zijn die verwachtingen iets te optimistisch gebleken, al is de groei van het aantal IoT-apparaten in de afgelopen zes jaar nog steeds behoorlijk explosief geweest. In de infographic van vandaag is in ieder geval te zien hoe de NCTA dacht over de groei van IoT. Een blik in de achteruitkijkspiegel, zullen we maar zeggen.