Google-moeder Alphabet experimenteert met autonome ‘landbouwrobots’

by Redactie IoT Journaal15 oktober 2020

Het Amerikaanse hightech-concern Alphabet (de moedermaatschappij van internetgigant Google) heeft zich gestort op de landbouw. Alphabet’s bedrijfsonderdeel X, waar diverse onderzoeksprojecten zoals experimenten met zelfrijdende auto’s zijn ondergebracht, is druk bezig met het verkennen van manieren om de landbouw effectiever te maken. De experimenten zijn gebundeld in een project dat ‘Mineral’ als werknaam heeft meegekregen. Het eerste tastbare resultaat is ‘Buggy’, een autonoom opererende robot die de groeicyclus van diverse gewassen in kaart brengt.

De missie van Alphabet X wordt keurig samengevat door het bedrijfsmotto: “We create radical new technologies to solve some of the world’s hardest problems.” Met project Mineral wil het bedrijf ‘planten lezen zoals iemand een boek leest’. Met andere woorden: met behulp van informatietechnologie de groeicyclus van planten exact in kaart brengen. Eén van de hulpmiddelen die het daarvoor heeft bedacht, is een autonoom opererende robot (‘Buggy’ gedoopt). Het apparaat is voorzien van AI-software, de nodige camera’s en sensoren die - geheel op IoT-verantwoorde wijze - data over allerhande zaken van gewassen naar een cloudplatform doorsturen. Daar wordt vervolgens de berg data geanalyseerd en omgezet naar informatie waar agrariërs iets mee kunnen. Zoals wanneer en hoeveel bemesting er nodig is om de opbrengst van gewassen zo optimaal mogelijk te krijgen.

‘Moonshot factory’

Alphabet’s X noemt zichzelf ‘The moonshot factory’, oftewel een fabriek waar de meest vooruitstrevende en onvermoede ideeën worden omgezet in daadwerkelijke projecten. Met als einddoel producten of diensten waar de wereld wat aan heeft. En waar Alphabet uiteindelijk ook aan kan verdienen, op de een of andere manier. Benieuwd geworden naar X? Daarvoor heeft het bedrijfsonderdeel een wervend voorlichtingsfilmpje in elkaar gedraaid.