GM introduceert connected car-dataplatform voor veiliger weggebruik
Tegenwoordig zijn ‘connected auto’s en vrachtwagens’ (ook wel ‘IoT op wielen’ genoemd) aardig gemeengoed geworden. Dergelijke voertuigen verzamelen de nodige data over hun eigen functioneren, de staat van wegen én in sommige gevallen ook het gedrag van andere weggebruikers. Maar wat moet je met al die data? Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft er wel een bestemming voor. Het gaat die data met het Department of Transportation in de Verenigde Staten (het Amerikaanse equivalent van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). Om zo het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.
GM biedt de verzamelde voertuigdata aan via een zelfontwikkeld ontwikkeld cloud platform (‘GM Future Roads‘). Het nieuwe project (‘Safety View‘ gedoopt) is een samenwerking met de in voertuigdata gespecialiseerde softwaremaker Inrix. Deze laatste draagt zorgt voor de real-time analyse van de data. Het initiatief wordt deels gefinancierd door de federale Amerikaanse overheid via ‘Safe Streets and Roads for All‘-subsidieprogramma (met een pot van in totaal van 6 miljard dollar aan subsidies) Het ultieme doel: het zoveel mogelijk terugdringen van verkeersslachtoffers, bijvoorbeeld door slechte wegomstandigheden tijdig door te geven aan de autoriteiten, zodat zij daar actie op kunnen ondernemen. Zo’n 15 miljoen in Canada en de Verenigde Staten rondrijdende connected auto’s uit de stal van GM dragen met hun vergaarde data bij aan het ‘Safety View’-project.
Europese initiatieven
In Europa lopen er eveneens dergelijke wegveiligheidsinitiatieven. Zo heeft operator Vodafone onlangs zijn dienst ‘Safer Transport for Europe Platform’ (STEP) op de markt gebracht. STEP verzamelt gegevens die vergaard worden door voertuigen, overheden, wegbeheerders en en zogenoemde ‘mobility service providers‘. In principe kunnen zij hun data kosteloos en geautomatiseerd (via een open API) aanleveren. Het Vodafone-platform verdeelt de relevante gegevens (zoals wegafsluitingen of tijdelijke aanwijzingen op matrixborden) op zijn beurt weer onder voertuigen op weg naar naar of op de betreffende locaties. Verder werkt de operator samen met aanbieders van kaartinformatie en navigatie-applicaties. Op de langere termijn wil Vodafone er ook nog ‘real-time’ informatie bijvoegen, zodat bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur kan worden gewaarschuwd als er voetgangers of fietsers in de nabijheid zijn. Het is onduidelijk wat het uiteindelijke verdienmodel achter STEP zal zijn. Het Britse bedrijf hult zich daar vooralsnog over in stilzwijgen.
Ford doet ’t al wat langer
Vodafone volgt in de voetsporen van de Europese tak van autofabrikant Ford, die begin 2020 een dergelijk cloud platform op de markt heeft gebracht: het ‘Ford Local Hazard Information‘-systeem (LHI). Dat verzamelt met name gegevens over zaken als het gebruik van mistlampen en plotseling afremmende voertuigen. De informatie wordt voortaan met connected modellen van BMW, Mercedes Benz en Volvo gedeeld. Ford zegt dat het andere automerken vrij staat om zich aan te sluiten bij het datadeel-initiatief. In januari 2020 rolde het eerste model met LHI, een Ford Puma, in Europa van de band. Het systeem verzamelt informatie waaraan gevaarlijke of ‘afwijkende’ verkeersomstandigheden vallen af te leiden, zoals mist, ongelukken en verkeersopstoppingen. Inmiddels zou zo’n 80 procent van alle nieuwe Ford-modellen van LHI zijn voorzien. De kersverse samenwerking met BMW, Mercedes Benz en Volvo valt onder het door de Europese Unie ondersteunde ‘Data for Road Safety‘-initiatief dat een Europees data-ecosysteem van allerhande automakers en toeleveranciers aan de automobielindustrie voorstaat. Los van de automerken, zijn diverse Europese verkeersregelcentra, de Nederlandse producent van navigatiesoftware TomTom en zijn concurrent Here Technologies eveneens lid van deze club.