Futuriste voorspelt verdere ‘Uberisering’ van sectoren door IoT

by Paul13 september 2016

Er is al veel gezegd over de mogelijke impact van The Internet of Things op processen en organisaties. Tamara McCleary, oprichter en CEO van het merkadviesbureau Thulium.co (en futuriste bij IBM), heeft onlangs een duit in het zakje gedaan tijdens een interview. Haar conclusie? Wie IoT volledig negeert, loopt kans om buiten spel te worden gezet.

McCleary heeft vijf voorspellingen gedaan tijdens het vraaggesprek. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

IoT heeft een ‘Uber-effect’ op alle sectoren

In 2009 werd door twee high tech ondernemers Garret Camp en Travis Kalanick, het bedrijfje UberCab opgericht. Zij wilden een flinke voet aan de grond krijgen in de taxi-branche. En dat het liefst zonder zelf te moeten investeren in auto’s en chauffeurs. Zeven jaar later is het bedrijf, omgedoopt tot Uber, internationaal aanwezig en heeft de taxi-branche op zijn kop gezet. Volgens Tamara McCleary zal IoT dezelfde impact hebben op andere sectoren. Zij geeft het voorbeeld van de elektriciteitsvoorziening: “Een outsider zoals de autofabrikant Tesla met zijn Powerwall zonne-energie accu geeft consumenten de kans om eigen energie op te wekken en te monitoren. Onder andere dankzij IoT-technologieën. Heeft de consument straks überhaupt nog emplooi voor een elektriciteitsbedrijf?”

IoT lost eindelijk de marketingbelofte in

Klanten binnenhalen en binden. Het is ‘t doel van marketeers. Met de inzet van IoT wordt dat doel sneller en goedkoper bereikt, zegt McCleary: “Neem Amazon.com. Zij waren de eerste met geautomatiseerde aanbevelingen voor hun klanten. En nu hebben zij ook als eerste de IoT-technologie in eigen diensten verwerkt: de Dash button. Consumenten kunnen nu letterlijk met één druk op de knop producten bestellen en zo hun voorraden aanvullen. Wat heeft dat voor invloed op fabrikanten, hun toeleveranciers en de ‘gewone’ supermarkten? Met IoT is marketing - en uiteindelijk ook de verkoop - meer op maat te maken. Bedrijven weten namelijk preciezer welke en hoeveel producten klanten nodig hebben. Combineer dat met andere technologieën zoals Big Data, en je kunt zelfs gaan voorspellen wat en wanneer klanten zouden willen hebben.”

De auto-sector zal nooit meer dezelfde zijn

Connected cars zijn binnen nu en een paar jaar werkelijkheid. Onder andere dankzij de toepassingen van IoT-technologie. Die ontwikkeling zal ook de nodige impact hebben op de autofabrikanten, aldus McCleary: “Eerst waren het zaken als het aantal PK’s en de beschikbare kleuren die grote invloed hadden op de aanschafbeslissing van autokopers. Die elementen verliezen hun overtuigende waarde als auto’s straks niet anders zijn dan voertuigen die zelfstandig passagiers van A naar B vervoeren. Dan spelen andere zaken een grotere rol, zoals het zit- en werkcomfort en de aanwezige luxe-voorzieningen. De connected car biedt de eigenaar zelfs in potentie de mogelijkheid om geld met het voertuig te verdienen. Door het bijvoorbeeld te ‘verhuren’ als autonoom rijdende bestelauto als hij of zij zelf even geen gebruik maakt van het voertuig.”

Banen en werknemers

De maakindustrie heeft er al ervaring mee: IoT zorgt voor de automatisering van een behoorlijk aantal banen. Dat gaat de komende jaren ook in andere branches gebeuren, voorspelt McCleary. “Niet alleen zal het de menselijke werknemer voor een deel overbodig maken: het zorgt er ook voor dat de productiviteit van de overgebleven werknemers meetbaarder wordt. Werknemers zullen meer en meer een ondernemersmentaliteit moeten hebben. Het op tijd op komen dagen en ‘gewoon je werk doen’ zijn straks geen garanties meer voor het behouden van jouw baan.”

IoT herdefineert relaties

Nee, het is niet zo dat huwelijken en andere relaties volledig op hun kop worden gezet door The Internet of Things. Maar McCleary denkt wel dat de relatie tussen overheid, bedrijven en consumenten/burgers door IoT op een andere manier zal worden ingevuld: “Een autofabrikant heeft bijvoorbeeld dankzij IoT de kans om continu in contact te staan met zijn klanten. En om te leren van hun ervaringen, waardoor er nieuwe diensten en producten kunnen worden ontwikkeld. Dat is een wereld van verschil met hoe het er tot nu toe aan toe ging: je maakte een auto, verkocht het en vervolgens hoorde en zag je de klant alleen via een dealer als er onderhoud aan het voertuig moest gebeuren.”