Feestje: IoTJournaal bestaat vijf jaar!
Wij schrijven eind december 2015. Twee oudgedienden in de IT- en Telecom-media komen bij elkaar om eens te kijken naar de mogelijkheden van ‘Online Only Publishing’. Met andere woorden: uitgeven van online redactionele informatie. De vraag is echter waar het over moet gaan. Internet of Things komt net zo’n beetje kijken. Met internet verbonden hardware die allerhande informatie doorgeven en op afstand kunnen worden aangestuurd. Dat lijkt wel iets waar de komende jaren belangstelling voor kan zijn. Een ideaal onderwerp! En zo gebeurde het: binnen een paar weken was IoTJournaal.nl geboren. Een kennisplatform dat niet alleen nieuws en achtergronden over IoT verzorgt, maar ook borg staat voor een reeks initiatieven. Zoals de tweejaarlijkse IoT Awards, met een start in 2018. Met een mijlpaal van ruim 1200 berichten in januari 2020 achter de kiezen, blikken wij de komende tijd even terug. En vooruit. Vandaag: van 2016 tot en met 2018.
Zes januari 2016. Het eerste nieuwsbericht op IoTJournaal.nl ziet officieel het licht. Met als onderwerp de oprichting van de Rotterdamse Internet of Things Academy, een initiatief dat op steun van operator KPN kan rekenen. “Deze academie is een onafhankelijk platform waar ondernemers terecht kunnen voor meer kennis over Internet of Things”, zegt Jasper Snijder, directeur New Business van KPN Zakelijke Markt. “Daarnaast kunnen developers bij de Internet of Things Academy terecht voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.” Hij is optimistisch over de mogelijkheden van IoT: “Binnenkort kunnen ondernemers ook gebruik maken van connectiviteit via LoRa (het nieuwe long range, low power netwerk, red.), naast de mogelijkheden die 2G, 3G en 4G nu al bieden.” Snijder ziet LoRa als een nieuwe manier om apparaten op een relatief eenvoudige en goedkope manier met het internet te verbinden. “Met LoRa is het voor ondernemers mogelijk om weer andere toepassingen te introduceren, want met deze nieuwe technologie worden diverse toepassingen die maar weinig data gebruiken, laagfrequent aan elkaar verbonden met internet.”
2017: Connected car & advertenties
Wij spoelen even vooruit naar 2017. De IoT-markt begint de grotere massa te bereiken. Al zijn de ontwikkelingen en de daaruit voortvloeiende producten voor de consumenten niet direct herleidbaar tot Interent of Things. Maar ‘connected’ is de bewuste hardware zeker. Een ontwikkeling die de kop opsteekt, en waarvan wij tot nu toe niets meer van hebben gehoord, is die van commerciële boodschappen via IoT-spullen. Advertenties dus. Zoals de slimme autoruit die door glasproducent Corning (bekend van het Gorilla Glas dat op smartphones en tablet computers is te vinden) tijdens de Amerikaanse Consumer Electronics Show in januari 2017 wordt getoond. Hoe dat moet gaan werken? U rijdt over de snelweg en uw oog wordt getrokken naar de benzinemeter waar het de alarmerende melding ‘reserve’ is opgelicht. Hoe ver zou het nog zijn tot de volgende pomp, vraagt u zich af. Tegelijkertijd verschijnt er een boodschap op een deel van de autovoorruit: “Er zijn twee benzinestations binnen uw actieradius. Pomp A is vijf kilometer rijden. Benzine kost daar 1,64 euro per liter. Er zijn geen aanbiedingen. Pomp B bevindt zich op negen kilometer afstand. Benzineprijs: 1,62 euro per liter. Aanbieding: bij elke tankbeurt een kopje koffie gratis. Ik kan de actiecode hiervoor alvast activeren. Wilt u naar pomp A of pomp B?” De Duitse autofabrikant BMW en het Amerikaanse Ford waren in 2017 al klanten van Corning. Al gebruikten zij nog geen Gorilla Glas als materiaal voor dashboards en voorruiten.
2018: De eerste editie van de IoT Awards!
In 2018 breekt het gebruik van IoT-oplossingen in tal van sectoren door. Iets waarvan de redactie van IoTJournaal plichtsgetrouw melding doet. Om het een en ander nog meer voor het voetlicht te brengen, organiseert IoTJournaal voor het eerst de IoT Awards. Hiermee worden de beste IoT-oplossingen in vijf categorieën in het zonnetje gezet. En er is ook nog een IoT Award voor de ‘IoT Innovater of the Year’. Samen met een onafhankelijke jury en sponsoren DellEMC, Intel en Vodafone, Tele2, KPN, IBM, Aerea, DHPA en Heliview wordt de zoektocht naar winnende oplossingen en innovators gestart. Met 45 inzendingen tot gevolg. Tijdens een drukbezochte avond op 24 mei 2018 in het Congrescentrum 1931 in Den Bosch, ontvangen de winnaars de felbegeerde trofee. De winnaars uit 2018 op een rijtje:
IoT Use Case of the Year: Healthcare
- MSD met Cold Chain Adherance Last Mile (CALM), monitoring van geneesmiddeltemperatuur bij patiënten thuis.
IoT Use Case of the Year: Mobility
- Pon’s Automobielhandel met connected car-oplossingen
IoT Use Case of the Year: Industry
- Undagrid met monitoring van ongemotoriseerde ‘nomadische assets’ op luchthavens (zoals bagagekarren, vliegtuigtrappen en container-dolly’s).
IoT Use Case of the Year: Smart City
- Ziut met de LoRa TeleController, een IoT-oplossing waarmee alle lichtmasten in gemeentes zijn te voorzien van connectiviteit.
IoT Use Case of the Year: Other
- Giant Leap Technologies met het Data2Bill IoT Billing Platform.
IoT Innovator of the Year
- Frank Bodewes, DSO Architect bij netwerkbeheerder Enexis.
Een middag en avond vol IoT use cases, Awards en emoties bij zowel de winnaars als de genomineerden die het beeldje niet naar huis konden nemen. Probeer dat maar eens in een compacte film te vatten. Erg lastig. Maar toch is het gelukt: het camerateam van IoTJournaal heeft het allemaal in een video van 5:37 minuten weten te krijgen.