Executive Bite: Marco van Vliet (Sharp) over veilige documentoplossingen
IoT is tegenwoordig terug te vinden volop te vinden als essentieel onderdeel van allerhande apparaten in huishoudens en het bedrijfsleven. Neem bijvoorbeeld de printer, het werkpaard van menige kantooromgeving of thuiswerkplek. Dat het apparaat verbonden is met ‘t internet, is bijna een sine qua non te noemen. Handig voor het automatisch bestellen van toner- of inktcartridges, bijvoorbeeld. Of het op afstand kunnen beheren. Al wilt u niet dat dat door een hacker of andere kwaadwillende gebeurt. Marco van Vliet, product marketing manager Document Solutions bij elektronicagigant Sharp Electronics Benelux, doet voor het camerateam van IoTJournaal uit de doeken hoe bedrijven randapparatuur zoals printers kunnen beveiligen. Zonder dat er een complete IT-afdeling aan te pas hoeft te komen.
Een moderne printer lijkt slechts in de basis op het apparaat dat tientallen jaren geleden is uitgevonden. De huidige generatie apparaten zijn eigenlijk complete werkstations die minimaal in staat zijn om af te drukken. De Multi Functional Peripheral (MFP) gaat weer een stapje verder en kan afdrukken, scannen, kopiëren én faxen (voor zover dat nog door organisaties wordt gebruikt). In veel gevallen hebben de printers of MFP’s opslagcapaciteit aan boord om documenten op te slaan (handig als er door meerdere mensen tegelijkertijd printopdrachten worden gegeven). Nog los van zaken als de mogelijkheid om documenten te delen via de cloud en te beheren. Steeds meer modellen zijn weer in staat om zelfstandig ‘consumables’, zoals inkt- of tonercartridges, na te bestellen. Erg handig allemaal. Maar die toegang tot het bedrijfsnetwerk en het internet betekent ook dat er in potentie een beveiligingsnachtmerrie bij is gekomen voor organisaties. Zeker met de aangescherpte wet- en regelgeving op het gebied van privacy en gegevenslekken in het achterhoofd. Want de schade door ongeoorloofde toegang tot bijvoorbeeld af te drukken lijsten met klantinformatie, kan zomaar in de papieren lopen door torenhoge boetes van toezichthouders en de reputatieschade die een organisatie lijdt als zo’n incident in de openbaarheid komt.
Beveiliging in gebruikersvriendelijk jasje
Voor de grotere ondernemingen is het al een aardige klus om alle randapparatuur afdoende af te schermen voor in- en externe kwaadwillenden, zelfs met omvangrijke IT-afdelingen en -budgetten. Laat staan voor MKB’ers en ZZP’ers. Daar heeft de Japanse elektronicaproducent Sharp echter wat op bedacht, zegt Marco van Vliet. Bijvoorbeeld door gegevensencryptie in de MFP zelf toe te passen, PDF-bestanden automatisch te versleutelen en SSL-protocollen te gebruiken voor het dataverkeer van en naar het apparaat. En dat allemaal in een gebruikersvriendelijk jasje. Hoe het in de praktijk werkt en wat ondernemers er aan hebben? Het camerateam van IoTJournaal vroeg het aan Marco van Vliet, voorafgaande aan een event van zijn werkgever Sharp Electronics.