Europese Commissie pompt 500 miljoen euro in 5G

by Paul14 september 2016

De Europese Commissie komt vandaag met nieuwe wetsvoorstellen op het gebied van telecommunicatie. De door Eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Agenda) bedachte plannen zijn voor een groot deel al uitgelekt. De nieuwe regelgeving moet onder andere de ontwikkeling en implementatie van 5G (de snellere opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele datacommunicatie) een stevige impuls geven. 5G-netwerken worden gezien als een voorwaarde voor real time communicatie tussen IoT-apparaten, zoals autonoom rijdende auto’s.

Op het moment dat dit bericht op IoTJournaal wordt gepubliceerd, is EU-baas Jean-Claude Juncker bezig met zijn ‘European State of the Union’. Hierin komen ook de telecomplannen aan bod. Op Twitter is de discussie al aardig op gang aan het komen, nog voordat Juncker uit is gesproken. Een livestream zien? Kijk hieronder.

EU investeert 500 miljoen

Volgens de uitgelekte Euro-plannen is de EC van plan om zelf een slordige 500 miljoen euro bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de 5G-standaard. Op dit moment is er echter nog geen definitieve standaard voor deze snelle datacommunicatie. Diverse operators en telecomfabrikanten zijn druk bezig om in diverse uithoeken van de wereld (waaronder China, Finland, Japan en Zuid-Korea) proefopstellingen op te bouwen. Ook in Nederland is een dergelijk initiatief aangekondigd. Er komt in het Groningse Loppersum een 5G-proef opgezet door KPN, Ericsson, Huawei en TNO.

Twee miljoen banen

Het streven van de EC is om in 2025 de eerste commerciële Europese 5G-netwerken ‘in de lucht’ te hebben. Eurocommissaris Oettinger heeft al laten becijferen dat de 5G-excercitie in 2025 zo’n twee miljoen nieuwe banen in de diverse EU-lidstaten zal hebben opgeleverd.

Geen Europese frequentieveiling

De nieuwe telecomwetgeving van de Europese Commissie heeft al voor de presentatie vandaag averij opgelopen. De EC had bedacht dat het zelf een frequentieveiling zou organiseren voor 5G-frequentieruimte. Daarmee zouden de verschillende lidstaten hun eigen veilingen (en de opbrengsten daaruit) op de buik kunnen schrijven. Dat voorstel is echter door grote druk vanuit de lidstaten op de tekentafel gesneuveld.

Andere elementen in de telecomplannen van de EU?

  • Het verder stimuleren van de aanleg van glasvezelnetwerkinfrastructuur.
  • Het zorgen voor een grotere beschikbaarheid van breedbandige internettoegang (onder andere in de zogenoemde ‘buitengebieden’).
  • In 2020 moet er in een groot aantal Europese dorpen en steden gratis publieke WiFi-netwerken in de lucht zijn.
  • Roamingkosten voor mobiele communicatie binnen de Europese Unie wordt per 2017 afgeschaft.

De Europese Commissie heeft een jaartje geleden in een infographic laten vatten voor welke sectoren en toepassingen 5G nou van belang zou kunnen zijn. Eyecandy!