5G en 4G IoT

Eerste fase Nederlandse 5G-frequentieveiling is gestart

by Redactie IoT Journaal29 juni 2020

Het Agentschap Telecom, de overheidsinstantie die de wet- en regelgeving voert op de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur, is vandaag de eerste fase gestart van de Nederlandse frequentieveiling. Er zijn drie frequentiebanden waarop kunnen worden geboden: 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz. Het gaat daarbij om in totaal 26 frequentieblokken. De te veilen frequenties kunnen onder andere voor 5G worden gebruikt. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie biedt meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.

Een belangrijke factor in de uitrol van 5G in Nederland, is de vraag wie straks de beschikking krijgt over welke mobiele radiofrequenties. Met andere woorden: welke operator gaat er – tegen welke prijs – vandoor met de nieuwe frequentievergunningen? De vandaag via een elektronisch veilingssysteem gestarte frequentieveiling moet daar duidelijkheid over verschaffen. De vergunningen zijn overigens tot 2040 geldig. Naar verluidt, doen operators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo sowieso mee. Er worden maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal 40 procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Dat moet ervoor zorgen dat Nederland ook in de toekomst minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie heeft. Na afloop van de veiling, moet de Nederlandse schatkist minimaal 900 miljoen euro rijker zijn geworden. Het ziet er volgens ingewijden niet naar uit dat deze frequentieveiling evenveel zal opbrengen als de veiling in 2012. Destijds leverde het de Nederlandse schatkist een bedrag van 3,8 miljard op.

Even geen 3,5 GHz

De door telecompartijen zo begeerde 3,5 GHz band – met name van belang voor de grootschalige uitrol van 5G – komt pas in 2022 onder de hamer. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze band ‘boven de denkbeeldige lijn Amsterdam-Zwolle nu nog in gebruik is voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in het Groningse Burum‘, aldus de staatssecretaris. Het bewuste afluisterstation zal ergens in de komende twee jaar worden verhuisd naar een – tot dusver – onbekend land. Volgens experts zal dat naar alle waarschijnlijkheid een plek ergens in Zwitserland zijn.