Duitse wetenschappers, verbonden aan de technische universiteit van Kaiserslautern, claimen een softwarematige oplossing te hebben gevonden voor het vraagstuk van interoperabiliteit tussen diverse IoT-apparaten. Zij zullen het tijdens de Hannnover Messe-beurs (24 tot 28 april) op de stand van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts demonstreren.
De samenwerking en gegevensuitwisseling tussen diverse IoT-apparaten dreigt steeds meer een probleem te worden. Aan standaarden geen gebrek op dat gebied: eerder het tegenovergestelde. Er zijn, zo vinden experts, zelfs teveel standaarden. En elk daarvan is vaak niet in staat om vlekkeloos met een ander te communiceren. Een onderzoeksteam onder leiding van professor Dr. Christoph Grimm, hoofd van de afdeling Design of Cyber-Physical Systems aan de universiteit van Kaiserslautern, claimt echter de oplossing te hebben gevonden. Zij hebben software ontwikkeld die de gebruiker laat kiezen welke apparaten met elkaar moeten communiceren. De daadwerkelijke dataoverdracht en aansturing gebeurt vervolgens op de achtergrond zonder dat gebruiker daar nog bemoeienis mee hoeft te hebben. Aan de beschrijving van hun vinding te lezen, gaat het hier om een soort ‘universele API‘.
Ook voor smart cities
Volgens de onderzoekers moet het dankzij hun software mogelijk zijn om niet alleen in een domotica-omgeving bijvoorbeeld koelkasten van Samsung met televisies van LG of een personal assistent van Google of Amazon te laten ‘praten’. Hun oplossing zou ook kunnen worden toegepast in een meer complexe omgeving, zoals een smart city of een fabriek. Het werk van de universiteit van Kaiserslautern maakt deel uit van ‘Vicinity’, een groter Europees onderzoeksproject dat door de Europese Commissie wordt gefinancieerd. De EC pompt een kleine 7,5 miljoen euro in het project, waar in totaal 16 Europese organisaties aan meewerken.