Cradlepoint: ‘5G en LTE zijn ideaal voor alle soorten IoT-toepassingen’

by Redactie IoT Journaal23 november 2022

Mobiel internetten met 3G of 4G via een speciale router. In 2006 markeerde dat de start van het Amerikaanse Cradlepoint, inmiddels een volledige dochteronderneming van de Zweedse netwerkspecialist Ericsson. Die eerste producten, 3G- en 4G-routers, zijn door de jaren heen vervangen door modernere versies (denk aan 5G). En de fabrikant heeft zijn diensten- en productportfolio eveneens stevig uitgebreid. Met een eigen cloudomgeving, software defined networking, uitgebreide ondersteuning én een scala aan IoT-gerelateerde connectiviteitsproducten. IoT Journaal sprak met Evert Suur, Area Director Northern Europe bij Cradlepoint, over het samenspel tussen 5G, Edge Computing, IT, Operation Technology (OT) en niet te vergeten natuurlijk: IoT.

Evert Suur, Cradlepoint Area Director Northern Europe

Laat één ding duidelijk zijn: de tijd dat Cradlepoint een ‘simpele’ verbinding tussen het GSM-netwerk en een laptop mogelijk maakte door middel van een router ligt ver achter ons. Tegenwoordig is het bedrijf, enige tijd geleden overgenomen door het Zweedse Ericsson, met zijn diensten en producten te vinden in omvangrijke en complexere IoT-toepassingen, zoals slimme steden, intelligente gebouwen en industriële omgevingen. “Of ik een voorbeeld kan geven van een dergelijke grote IoT-oplossing? Zeker. Onze connectiveitsoplossingen zijn bijvoorbeeld te vinden in zogenoemde smart lockers”, zegt Evert Suur. “Dat zijn slimme bezorgpunten voor zaken als pakketjes, ideaal voor zowel verzender als klant. Het is een toepassing waarin ruim 40.000 exemplaren wereldwijd opgesteld staan. Een ander voorbeeld is een toepassing in de agrarische sector, waarbij er diverse omgevingssensoren in grote stallen zijn geplaatst. Hiermee wordt continu - 24 uur per dag, zeven dagen per week en het gehele jaar door – gemeten of het een en ander voldoet aan overheidseisen. Onze producten kun je ook terugvinden in omvangrijke IoT-toepassingen in andere sectoren zoals de gezondheidszorg, de retail en de bouw.”

Drie hoofdcategorieën

Cradlepoint beweegt zich met zijn aanbod in drie hoofdcategorieën, aldus Suur. “Allereerst is er wat wij ‘branche-connectiviteit’ noemen. Dat zijn vaste, statische, locaties zoals bedrijfsgebouwen of winkels. Daarnaast is er ‘Mobile’. Zoals de naam al aangeeft, gaat het hier om objecten die in beweging zijn. Denk bijvoorbeeld aan goederen- of persoonsvervoermiddelen. De laatste is ‘IoT’. Het aardige daarvan is dat het een overlap heeft met ‘branche’ en ‘mobile’. Een IoT-toepassing kan zich in een bedrijfsgebouw bevinden of in een pop up store worden gebruikt. Maar het kan ook zijn dat de vervoersmiddelen waar ik het eerder over had, uitgerust zijn met IoT-toepassingen, denk bijvoorbeeld aan het tonen van reizigersinformatie in bussen. In alle gevallen is stabiele en veilige draadloze connectiviteit via mobiel breedband een absolute vereiste. Soms zorgt onze oplossing voor de primaire connectiviteit en in andere gevallen staan wij borg voor de backup-connectiviteit, of een combinatie daarvan”

“Het liefst heb je draadloze datacommunicatie die op een stabiele en veilige wijze een veelheid aan IoT-hardware met het internet verbindt”

IoT-specifiek

Het IoT-portfolio van Cradlepoint is aan de hardwarezijde aangepast aan de specifieke eisen van dergelijke toepassingen, aldus Evert Suur. “Je praat over een relatief kleine fysieke omvang, met een hoge mate van robuustheid én een relatief laag energieverbruik, met de mogelijkheid om op 9 volt of 12 volt te werken.” De softwarekant van het IoT-aanbod kenmerkt zich door gebruiksgemak, stelt hij. “Organisaties willen omvangrijke en complexe IoT-toepassingen eenvoudig kunnen beheren en onderhouden. En in sommige gevallen moeten er vanuit die omgeving ook koppelingen zijn met andere systemen van de organisatie, zoals een OT-infrastructuur. Dat bieden wij met onze cloudgebaseerde software. ” In alle gevallen maakt Cradlepoint gebruik van partners“, zegt Suur. “Onze partners hebben de kennis in huis die van belang is voor specifieke sectoren en toepassingen. Uiteraard ondersteunen wij hen, maar het is de partner die onze oplossingen bij de klanten implementeert. En dat werkt prima.”

LTE en 5G

Organisaties die omvangrijke IoT-toepassingen implementeren, hebben nogal wat keuzes te maken. Bijvoorbeeld als het gaat om connectiviteit, dé pijler voor elke IoT-toepassing. Evert Suur: “Het liefst heb je draadloze datacommunicatie die op een stabiele en veilige wijze een veelheid aan IoT-hardware met het internet verbindt. Waarbij het niet uitmaakt of het gaat om een gebouw, fabriek of voertuigen: het moet altijd en overal werken. Wij zien in de praktijk dat LTE en 5G in dergelijke gevallen de ideale connectiviteit bieden.”