Bosch wil in 2020 een ‘echt IoT-bedrijf’ zijn met eigen cloud dienstverlening
Eerder deze week kwam het Duitse Robert Bosch GmbH, bekend van onder andere huishoudelijke apparaten en onderdelen voor de automobielindustrie, in het nieuws door het feit dat het dit jaar wereldwijd een slordige 15.000 Internet of Things-gerelateerde vacatures wil gaan vervullen. En vandaag komt daar nog het nieuws bij dat Bosch zich de komende jaren wil omvormen tot een ‘IoT-bedrijf met cloud dienstverlening’.
“Het is misschien één van de meest belangrijke ontwikkelingen bij de Bosch Group: de transitie die wij aan het maken zijn van een traditionele industriële onderneming naar een volwaardig IoT-bedrijf”, stelt Volkmar Denner, Voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Duitse concern, “Internet of Things biedt ons een groot aantal kansen in alle gebieden waar wij actief zijn: van connected cars tot connected elektrisch gereedschap, connected industrie en smart home oplossingen. Ons streven is om alle elektronische producten in 2020 IoT-enabled te hebben. Om dat ambitieuze doel te kunnen bereiken, is een IoT-infrastructuur nodig waarmee wij onze bedrijfsonderdelen, klanten en business partners een solide, efficiënte en schaalbare opmaat naar een Internet of Things-wereld kunnen bieden.”
Denner heeft zijn aankondiging vandaag gedaan tijdens een grootschalig bedrijfsevenement, Bosch World 2016. De IoT-infrastructuur waar hij op zinspeelt, is een eigen cloud omgeving: de Bosh IoT Cloud. In die eigen cloud krijgen vijf zaken een hoofdrol, aldus de topman. Allereerst zijn daar de pure cloud applicaties, software die alleen in de cloud ‘leven’. Verder krijgen zogenoemde ‘asset-based applicaties’ een plek in de Bosch IoT-cloud: software die min of meer tegelijkertijd naar ‘assets’, variërende van industriële machines tot connected cars, moeten worden verzonden. Waarbij die assets ook zonder een cloudverbinding moeten kunnen opereren.
Het derde element is wat Bosch ‘distributed IoT applicaties’ noemt. Feitelijk gaat het om het combineren van diverse soorten data om tot nieuwe mogelijkheden en inzichten te komen. Als voorbeeld geeft topman Denner het koppelen van informatie over maximale snelheden en wegopbrekingen aan wegenkaarten die vervolgens als continue update naar connected cars worden verstuurd. Het vierde element, ‘Digital Twin, bestaat uit het creëren van digitale kopieën van assets die ‘in het veld staan’. Hiermee zou de applicatieontwikkeling aanmerkelijk kunnen worden versneld. Het vijfde en laatste onderdeel van de Bosch IoT Cloud is wat het bedrijf ‘Social IoT’ noemt: het combineren van informatie afkomstig van gebruikers en apparaten. “Denk aan ‘community based parking’, waarbij informatie over lege parkeerplaatsen wordt opgevangen door connected cars en via de IoT Cloud weer wordt gedeeld met alle connected cars die in een bepaalde stad of stadswijk rondrijden.”
In totaal telt het bedrijf 375.000 werknemers die verspreid over 440 vestigingen en 60 landen actief zijn. Het concern wist in 2015 een omzet te boeken van 70 miljard euro.
Proudly powered by: