Bosch: Blockchain zorgt voor ‘vertrouwen’ in IoT-oplossingen

by Redactie IoT Journaal22 mei 2019

Het Duitse Robert Bosch GmbH, bekend van onder andere huishoudelijke apparaten en onderdelen voor de automobielindustrie, is volop bezig om blockchain-technologie toe te passen in Internet of Things-oplossingen. Het bedrijf heeft dat bekendgemaakt tijdens Bosch ConnectedWorld in Berlijn, zijn jaarlijkse evenement voor klanten en partners. Security en vertrouwen, zijn de twee belangrijkste redenen voor het concern om te leunen op blockchain, aldus Bosch.

Met het koppelen van allerhande apparaten aan het internet en via het internet aan elkaar, nemen ook de risico’s toe. Een daarvan is de kwetsbaarheid voor aanvallen van hackers en cybercriminelen. Een ander risico wordt gevormd door de vraag of bijvoorbeeld geautomatiseerde transacties tussen apparaten daadwerkelijk op een goede manier worden afgehandeld. Om beide, maar met name dat laatste, problemen aan te pakken, vertrouwt Bosch in toenemende mate op blockchain-technologie. Blockchain ligt ten grondslag aan de virtuele valuta Bitcoin. In feite is het een gedistribueerde database waarin, geanonimiseerde, informatie wordt vastgelegd over transacties en het verloop van die transacties. Waar in de ‘gewone’ wereld dit soort zaken wordt bijgehouden door een zogenoemde ‘trusted party’ (zoals een bank), neemt Blockchain die taak over in de Bitcoin-wereld. Volgens experts is Blockchain bij uitstek geschikt om bij IoT-implementaties in real time informatie bij te houden over waar welke apparaten staan en of zij upgrades en patches hebben gehad.

Slim laadsysteem voor elektrische auto’s

Tijdens Bosch ConnectedWorld 2019 gaf Volkmar Denner, CEO Bosch, twee voorbeelden van hoe zijn bedrijf blockchain toepast in IoT-oplossingen. Zo werkt het concern samen met de Duitse energieleverancier EnBW aan een prototype dat blockchaintechnologie gebruikt om het laadproces van elektrische auto’s te verbeteren. Het idee is om het hele proces te stroomlijnen en op maat van de klantenbehoeften af te stemmen. Op die manier kunnen automobilisten laaddiensten selecteren, reserveren en ervoor betalen zoals het hen het beste past. Zo kan de exploitant de door Bosch ontwikkelde software voor auto’s bijvoorbeeld combineren met een slim laadstationbeheer om klanten transparante prijsmodellen aan te bieden, en in realtime de opties aan te passen afhankelijk van de beschikbaarheid van de laadstations en de groene elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. De gehele transactie – van reservering tot betaling – is een volledig geautomatiseerde blockchainoperatie. Deze service kan ook rekening houden met andere klantenvoorkeuren. Bijvoorbeeld een klant die van koffie houdt en kleine kinderen heeft, kan een laadstation in de buurt van een speeltuin en restaurant verkiezen. De eerste proeven met dit systeem lopen op dit moment, aldus Denner.

‘Auto betaalt zelf parkeergeld’

Een ander voorbeeld van de combinatie blockchain en IoT komt van een gezamenlijk initiatief van Bosch en branchegenoot Siemens. Het duo is bezig met de ontwikkeling van een slim parkeerbeheersysteem gebaseerd op blokchain. Met dat systeem zullen auto’s rechtstreeks met de parkeerfaciliteiten in de buurt communiceren en over de beste voorwaarden ‘onderhandelen’. Zodra de auto de ingang van de gekozen parkeergarage bereikt, zal deze zichzelf aan de slagboom identificeren en wordt de slagboom geopend zonder dat de bestuurder een ticket uit de automaat hoeft te halen. De bestuurder zal de parkeergarage ook zonder tijdverlies kunnen verlaten, omdat de auto al met de slagboom aan de uitgang gecommuniceerd heeft en de betaling via een virtuele transactie geregeld heeft. Bestuurders hoeven niet langer geld bij de hand te hebben of zich zorgen te maken over een zoekgeraakt parkeerticket. Beide bedrijven hebben een prototype van dit systeem geïnstalleerd op de researchcampus van Bosch in het Duitse Renningen en de Siemens-campus in München.

IoT-bedrijf

Bosch is sinds 2016 al bezig om zich te vormen van een klassiek industrieel concern tot een ‘IoT-bedrijf met cloud dienstverlening’. Om dat voornemen in te vullen, startte het drie jaar geleden met de werving van een slordige 15.000 medewerkers die zich op Internet of Things-gerelateerde activiteiten moesten gaan storten. Destijds zei topman Volkmar Denner al dat ‘het misschien één van de meest belangrijke ontwikkelingen is bij de Bosch Group: de transitie die wij aan het maken zijn van een traditionele industriële onderneming naar een volwaardig IoT-bedrijf. Internet of Things biedt ons een groot aantal kansen in alle gebieden waar wij actief zijn: van connected cars tot connected elektrisch gereedschap, connected industrie en smart home oplossingen. Ons streven is om alle elektronische producten in 2020 IoT-enabled te hebben.” Bosch telt wereldwijd circa 410.000 medewerkers. Het behaalde in 2018 een een omzet van 78,5 miljard euro en een netto winst (na belastingen) van 3,57 miljard euro. Naar eigen zeggen, wist het bedrijf vorig jaar 52 miljoen ‘web-enabled’ producten te verkopen.

Ter gelegenheid van de publicatie van de jaarcijfers over 2018, maakt Bosch een (ietwat wervend) filmpje waarin CEO Volkmar Denner nog eens uitlegt wat het bedrijf doet op het gebied van IoT. Even door het WC-Eend sausje heenkijken en u weet binnen drie minuten hoe Bosch zijn producten aan het verslimmen is.