Aan de IoT Frontlinie: M2M Services is ‘spin in het IoT-web’
Voor een Internet of Things-project heb je ‘andersdenkenden’ nodig: mensen die met een frisse blik naar bestaande situaties kijken. Die vervolgens met een idee komen om IoT toe te passen voor een bepaalde branche of een specifiek bedrijf. Mensen die het liefst ook het project kunnen implementeren en beheren. IoT-alleskunners dus. Die mensen bestaan. Zij zijn het onderwerp van een nieuwe reeks op IoT Journaal: de IoT Frontlinie. In deze aflevering: M2M Services.
Het klinkt wat vergezocht, maar toch is het zo. Het Westlandse dorp Maasdijk (circa 3973 inwoners) is een ‘hot spot’ als het gaat om het Internet of Things. Het is namelijk de vestigingsplaats van M2M Services, een inmiddels grote speler op IoT-gebied. Of om hun eigen omschrijving aan te houden: een Internet of Everything Provider. Het bedrijf maakt deel uit van de 30 jaar geleden opgerichte telecom- en ICT-specialist VTM Groep, één van de grotere partners van operator KPN.
Kwart van alle gemeenten
“Wij zijn in 2010 begonnen met M2M Services. KPN vroeg ons destijds of wij samen met hen meer gas wilden gaan geven op het gebied van Machine-to-Machine Communicatie”, zegt Chris Bosse, Sales Manager M2M Services. “Eén van onze eerste partners is actief bij veel gemeenten in Nederland. Zij leveren besturingssystemen voor pompen en gemalen. Om deze systemen op afstand te beheren en aan te sturen, heb je een simkaart nodig – met een vast IP adres – om via het mobiele netwerk te communiceren. Verder moet ook de daadwerkelijke datacommunicatie goed zijn beveiligd. Daar hebben wij destijds een oplossing op basis van Virtual Private Networking, inclusief de routering van de data via ons eigen datacenter, voor bedacht”, aldus Bosse. Die vroege start heeft zeven jaar later zichtbaar zijn vruchten afgeworpen, stelt hij: “Vandaag de dag bedienen wij 25 tot 30 procent van alle Nederlandse gemeenten met die oplossing. Daar lopen wij eerlijk gezegd niet zo mee te koop, maar wij zijn er wel trots op.”
Beheer en security
M2M Services heeft zijn dienstenpakket anno 2017 verder uitgebreid, zegt Bosse. “Inmiddels werken wij naast KPN ook nauw samen met Tele2 op het gebied van IoT connectiviteit. De simkaarten leveren wij nog steeds, inclusief de VPN-oplossingen die daarbij horen. Daarnaast zijn wij actief op het gebied van cybersecurity en het beheer van de IoT-connectiviteit. Voor dat laatste gebruiken wij het beheerplatform van Jasper, tegenwoordig een onderdeel van Cisco. Verder zien wij dat onze partners en onze eindklanten steeds vaker bij ons aankloppen voor advies op het gebied van IoT.”
De gemeentelijke overheid is dan ook niet de enige klant van M2M Services, aldus Chris Bosse. “Wij leveren bijvoorbeeld ook veel aan bedrijven die zich bezighouden met ‘Track & Trace’ toepassingen en ook de zorg is een branche waar IoT een steeds grotere rol gaat spelen. Een aansprekende zorgcase, waar we nog steeds erg trots op zijn, is bijvoorbeeld de Veiligheidsregio Rotterdam. In deze case hebben we defibrillators in ambulances voorzien van een M2M-simkaart. Elke defibrillator kan vervolgens direct na het aansluiten contact maken met het dienstdoende ziekenhuis. Hier kijkt de hartchirurg live mee en wordt besloten of de patiënt moet worden vervoerd naar de spoedeisende hulp, de hartbewaking of de hartchirurgie. Een situatie waarin elke seconde telt en waarbij betrouwbaarheid van de connectiviteit letterlijk van levensbelang is.”
LoRa-Westland uitgerold
Een bedrijf dat in de gemeente Westland zijn wortels heeft, ontkomt er bijna niet aan om ook de grote hoeveelheid tuinders in dat gebied te bedienen. M2M Services is daar geen uitzondering op, zegt Chris Bosse. “In juli 2016 hebben wij samen met onze strategische partner DAEL een LoRa-netwerk in het Westland uitgerold. Wij stellen dit netwerk kosteloos ter beschikking om samen met innovatieve lokale ondernemers pilot projecten op te draaien. Om je een idee te geven: in deze regio praat je over 40.000 huishoudens en ruim 12.000 bedrijven, waaronder veel glas- en tuinbouw.”
“Aanleiding hiervoor was een gesprek met een grote tomatenkweker hier uit de regio Die vertelde dat hij het liefst op elke meter of centimeter van zijn kassen bepaalde zaken – zoals de vochtigheidsgraad, CO2, en de temperatuur – real time wilde kunnen meten. Tot dusver gebruikte hij meetkasten die op elke hectare van zijn kassen aan het plafond hingen. Ter aanvulling op de meetkasten zocht hij een oplossing om intensiever te kunnen meten. Op een LoRa-netwerk kunnen sensoren worden aangesloten om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen bij een ultra laag stroomverbruik. Ideaal om real-time en nauwkeurig teeltgegevens in kaart te brengen.”
Rustieke Maasdijk
“Met de bouw van een eigen netwerk naar aanleiding van een behoefte bij de klant laten wij zien dat wij als specialist op dit gebied bereid zijn om hier in te investeren. Wij zijn in staat snel nieuwe proposities te bouwen met en voor eindklanten en zoeken graag de samenwerking met partners om samen te bekijken hoe we de klant het best kunnen helpen,” aldus Chris Bosse tot besluit. “Mijn advies zou dan ook zijn om voor elk IoT gerelateerd vraagstuk eerst eens een kijkje te nemen in het rustieke Maasdijk.”
Talking Heads
Wie kan eigenlijk beter vertellen wat M2M Services doet dan M2M Services zelf? Onze camerajournalist Fred heeft dat als geen ander begrepen. Videootje!