
6G: Wat is het, wat kan het en wie zijn ermee bezig?
Inmiddels kan er in Nederland volop worden geprofiteerd van het snelle 5G, de opvolger van het 4G-netwerk voor draadloze communicatie. De volgende upgrade voor mobiel internet loopt zich alweer warm in de coulissen: 6G. Wanneer dat er gaat komen? Volgens sommigen, zoals de Chinese netwerkfabrikant Huawei, wordt 2030 hét jaar van 6G. Anderen zien het wat somberder in en gokken op een paar jaar later. Maar wat zijn nou de grote voordelen van 6G? IoT Journaal zet het voor u op een rijtje.
Eerst maar een kleine terugblik. Toen 5G als opvolger van het 4G-netwerk werd geïntroduceerd, werd er steevast een aantal grote voordelen belicht. Zo werden hogere snelheden bij dataoverdracht mogelijk, was er sprake van een ultrakleine ‘lag‘, konden er grotere aantallen apparaten worden bediend én was het mogelijk om apparaten een eigen ‘virtueel stukje’ van het netwerk toe te wijzen (‘network slicing‘). Die eigenschappen maakte 5G het ideaal voor grootschalige IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.
En dan spoelen wij even vooruit naar 2021. In Nederland is op dit moment de maximale snelheid van 5G zo’n 500 Mbit/s, nagenoeg hetzelfde als wat consumenten op een 4G-netwerk konden halen. Volgend jaar zal die downloadsnelheid naar verwachting stijgen (dankzij het het gebruik van andere frequenties) naar zo’n 1 Gbit/s.
Sleutelwoorden: ‘Meer van hetzelfde’
Wat kunt u verwachten van 6G? De sleutelwoorden zijn hier: ‘Meer van hetzelfde’. Want de maximale downloadsnelheid gaat bijvoorbeeld omhoog met zo’n 100 keer (in theorie 100 Gbit/s). Ook wordt de lag weer lager en kunnen er nóg meer apparaten op het netwerk worden aangesloten (met elk weer een eigen virtueel stukje netwerk). Een in het oog springende verandering is het gebruik van frequenties. Bij 6G wordt gebruikgemaakt van 140 GHz en 230 GHz, beide frequenties in het Terahertz-bereik (THz). Dat maakt het mogelijk om die hogere downloadsnelheden te bereiken.
6G-marktpartijen
Wie zijn er met 6G bezig? Wie eigenlijk niet? Allereerst zijn er diverse universiteiten en onderzoekscentra wereldwijd bezig met de theorie achter 6G én de praktijk met testopstellingen. Duitsland doet zijn best om nu al een voorhoedepositie te verwerven op het gebied van 6G. Daarvoor heeft het Duitse ministerie van Onderwijs reeds zeven testlocaties aangewezen. Ook Nederland blaast een partijtje mee, dankzij de Technisch Universiteit Eindhoven. Daarnaast zijn er inmiddels diverse consortia die zich met 6G bezighouden, zoals het Europese 6G Brains (met dank aan subsidie van het Europese Horizon 2020 Programma) en het internationale ATIS. Verder worden er volop experimenten uitgevoerd op het gebied van 6G. China gaat daar aardig ver in: het heeft in juli dit jaar (samen met operator China Mobile en netwerkproducent Huawei) twee satellieten gelanceerd die speciaal bedoeld zijn voor 6G-datacommunicatie. Maar ook in Europa zijn er de nodige initiatieven. Zo is de Zweedse netwerkfabrikant Ericsson al bezig met het bedenken van 6G-netwerkinfrastructuur. Het bedrijf heeft er zelfs een informatief filmpje over gemaakt.