5G Update: Van use cases in India tot de 5G-regio Groningen in beeld
Hoewel het nog minimaal een jaartje of twee op zich laat wachten, komt de berichtgeving over de 5G-netwerkinfrastructuur, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, al aardig op gang. Voor de IoT-markt is 5G meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data te transporteren. De technologie erachter moet namelijk grootschalige IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken mogelijk maken. IoTJournaal houdt u op de hoogte door op (on)gezette de belangrijkste (en de meest opmerkelijke) 5G-nieuwtjes op een rijtje te zetten. Ditmaal starten wij in India en eindigen in het altijd zonnige Groningen.
De Indiase overheid en de lokale operators lijken flinke haast te maken met 5G. Zo heeft operator Bharti Airtel onlangs een aantal voorbeelden van 5G-toepassingen laten zien tijdens een groot telecomcongres in New Delhi. Het deed dat in samenwerking met de Chinese fabrikant Huawei, producent van zowel mobiele telefoons als netwerkapparatuur. Eén van de getoonde voorbeelden was het voeren van een holografisch videogesprek via een speciaal voor het congres opgebouwd 5G-netwerk. Het duo volgt met de demonstratie het voorbeeld van de Britse operator Vodafone, die eerder dit jaar al een dergelijk wapenfeit liet zien.
Aardige mijlpaal voor Huawei
Voor Huawei is de samenwerking met Bharti Airtel overigens een aardige mijlpaal. In september 2018 had de Indiase overheid nog laten weten dat de Chinese fabrikant (samen met branche- en landgenoot ZTE) niet in het rijtje ‘officiële 5G-leveranciers’ voor Indiase operators waren opgenomen. Dit in tegenstelling tot concurrenten Cisco, Ericsson, Nokia en Samsung. Volgens Aruna Sundararajan, staatssecretaris voor telecommunicatie, stelde de Indiase overheid vraagtekens bij de vermeende staatsinmenging van de Chinese regering in Huawei en ZTE.
VS: president Trump zet schouders achter 5G
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een officieel ‘Presidential Memorandum’ getekend waarin hij de diverse overheidsorganen oproept om gezamenlijk tot ‘een lange termijn strategie’ op het gebied van 5G-frequenties te komen. Verder wil de bewindsman een ‘5G Spectrum Task Force’ opzetten om de specifieke frequentiebehoeften van zowel de staten als federale overheidsinstanties te inventariseren.
In de Verenigde Staten zijn de eerste commerciële 5G-netwerken al in beperkte mate uitgerold. Zo levert operator Verizon al een breedbandige internettoegang via 5G in enkele Amerikaanse steden. De dienst is overigens bedoeld als alternatief voor reguliere ‘vaste verbindingen’ met het internet, zoals xDSL. Andere operators, zoals AT&T, volgen naar verwachting ook met soortgelijke diensten in de komende maanden.
D’r gaat niets boven…
Voor wie het nog niet wist: Groningen mag zich de absolute koploper in Nederland op het gebied van 5G noemen. Dat wapenfeit mag de provincie op zijn conto schrijven dankzij de aanwezigheid van een 5G-testcentrum bij de gemeente Loppersum. Om dat heugelijke feit nog maar eens onder de wereldwijde aandacht te brengen, heeft de provincie opdracht gegeven om een wervend filmpje met een Engelstalige voice over (Nick Stevens, de Chief Digital Officer van Groningen) te maken. En dat spektakel willen wij u zeker niet onthouden.