5G Update: Van een nieuw snelheidsrecord tot testen in Afrika
Het is aftellen geblazen. Nog zo’n zes maanden en dan kan Nederland de introductie van het eerste 5G-netwerk tegemoet zien. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie biedt meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van een nieuw snelheidsrecord tot de start van Afrikaanse 5G-testen.
Eén van de beloften van 5G is dat het aanmerkelijk hogere snelheden biedt dan wat er nu met 4G mogelijk is. Om dat te bewijzen, proberen netwerkleveranciers en operators saampjes elke keer weer een nieuw 5G-snelheidsrecord te vestigen. Zo wist de Chinese hardwaremaker Huawei samen met de Chinese operator Zheijiang in de Chinese stad Wuzhen in de herfst van 2017 een nieuw snelheidsrecord te zetten. Het duo haalde tijdens een test met een 5G-netwerkopstelling een downloadsnelheid van 2,7 Gbps. Huawei heeft dat record echter alweer gebroken. Ditmaal in samenwerking met de Turkse operator Turk Telekom. In diens Turkse test- en onderzoekscentrum werd een downloadsnelheid van 2,9 Gbps gehaald. Hiervoor werd een Huawei Mate 20x 5G-smartphone gebruikt. Om die getallen in perspectief te plaatsen: in juni 2019 kwam een vergelijkende snelheidstest naar buiten waarbij er in Australië de hoogste 4G-downloadsnelheid werd gemeten. Die bedroeg…950 Mbps.
Groter, groter, grootst
Als wij kijken naar de pure schaal van de 5G-implementaties wereldwijd, dan is er één die er met kop en schouders bovenuit knalt. Dat is de uitrol van de landelijk dekkende netwerken van de drie grootste operators in China. Het trio - China Mobile, China Telecom en China Unicom - zijn daar eind oktober dit jaar mee gestart. In totaal gaat het om een te bedienen gebied dat circa 9,5 miljoen vierkante kilometers groot is, met zo’n 817 miljoen mensen die nu al een 4G-abonnement hebben en potentieel kunnen overstappen op de nieuwe standaard. Dat de interesse van de Chinezen op voorhand al groot is, blijkt wel uit het feit dat er al 10 miljoen Chinezen zich bij voorbaat al hebben ingeschreven voor een 5G-abonnement. De netwerken van het trio moeten in de loop van 2020 ‘live’ gaan.
5G-test in Zuid-Afrika
Het Afrikaanse continent telt een behoorlijk aantal mobiele bellers. Da’s niet zo vreemd, aangezien het door de grote afstanden doorgaans niet zo eenvoudig (en financieel aantrekkelijk) was om reguliere telefoonlijnen her en der op te zetten. De mobiele telefonie bood daarom de broodnodige uitkomst. Het potentieel aan 5G-abonnees is - mede - daarom nogal groot. Dat heeft MTN Group, de grootste Afrikaanse operator met netwerken in 21 landen, ook begrepen. Het bedrijf is dan ook volop bezig om in diverse landen op het continent te kijken of het daar 5G-netwerkinfrastructuur kan uitrollen. De eerste test is al een feit: in Zuid-Afrika heeft MTN Group - samen met hardwareleverancier Huawei - een 5G-proef met succes voltooid. Daarbij werden frequenties gebruikt in de 3,3 en 3,8 GHz-band gebruikt. De hoogste downloadsnelheid tijdens de Zuid-Afrikaanse proef was 1,9 Gbps.