5G Update: Van de Nederlandse frequentieveiling tot LG’s potentiële modemnood

by Redactie IoT Journaal14 juni 2019

Het is nog even een jaartje wachten totdat er Nederland met 5G valt te werken. De snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie zal vermoedelijk in medio of eind 2020 beschikbaar komen voor de Nederlandse consument en het bedrijfsleven. Ook voor Internet of Things is 5G bijzonder relevant. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van de Nederlandse overheid die sneller dan gepland frequenties wil veilen tot LG die met een potentieel 5G-modemtekort kampt.

Bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is er klaarblijkelijk een ‘sense of urgency’ ontstaan als het gaat om 5G. Staatssecretaris Mona Keijzer heeft namelijk aangekondigd dat er meer spectrum beschikbaar komt tijdens de eerstvolgende frequentieveiling begin 2020. Het gaat specifiek om de 3,5 GHz: daarvan zou pas in 2026 de meerderheid van de frequenties worden geveild. Dat uitstel was destijds nodig omdat de overheid een oplossing moest vinden voor het ‘afluisterstation’ bij het Friese dorp Burum dat actief was op de 3,5 GHz. De vrees was dat door ander verkeer toe laten op de bewuste frequenties, het afluisteren van satellietcommunicatie ten behoeve van de inlichtingendiensten verstoord zou kunnen worden. Het kabinet heeft er nu een oplossing voor: het verhuizen van ‘t afluisterstation naar een hooggelegen plek in het buitenland. Een ander feitje over de aanstaande Nederlandse frequentieveiling: staatssecretaris Keijzer ziet geen reden om meer dan drie partijen toe te laten tot de veiling. Volgens haar is met drie operators de concurrentie op mobiel gebied groot genoeg.

‘Zonder Huawei kost aanleg 5G in EU stukken meer’

Er is de afgelopen maanden nogal veel te doen geweest rond de Chinese netwerkleverancier Huawei. Diverse overheden, met die van de Verenigde Staten aan kop, hebben hun wantrouwen over de onpartijdigheid van het bedrijf uitgesproken. De angst is dat Huawei achterdeurtjes in zijn hard- en software aanbrengt ten behoeve van de Chinese overheid, zodat die data- en spraakverkeer naar believen kan aftappen. Diverse operators en regeringen hebben daar tegenin gebracht dat er geen bewijs is van dergelijke intenties en praktijken. Ook werd er gezegd dat het weren van Huawei-spullen als bouwstenen van 5G-netwerken voor vertraging en hogere kosten bij de aanleg van die infrastructuur zorgt. Dat wordt nu onderstreept door een rapport van de GSMA, de mondiale branchevereniging van partijen actief in de markt voor mobiele communicatie. De club stelt dat de uitrol van 5G-netwerken in de Europese Unie zonder Huawei tot 55 miljard euro extra kan gaan kosten. Ook zou de aanleg en de ‘live gang’ van de netwerken flinke vertraging oplopen omdat de Europese concurrenten, Ericsson en Nokia, op hun beurt onvoldoende capaciteit hebben om het wegvallen van Huawei op te vangen.

LG en Qualcomm

Het ziet somber uit voor de Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG. Althans, als het gaat om de beschikbaarheid van 5G-modems voor zijn huidige en nog uit te brengen 5G-smartphones. De onderhandelingen tussen de LG en chipmaker Quallcomm over het vernieuwen van een bestaand leveringscontract (en gebruikslicentie) voor 5G-modemchips zijn namelijk stilgevallen. LG is niet de enige fabrikant die op dit gebied wat strubbelingen met Qualcomm heeft. Eerder moest het Amerikaanse Apple noodgedwongen bakzeil halen in een langslepend en hoogopgelopen dispuut met de chipmaker. Apple moest uiteindelijk zo’n 4,5 miljard dollar naar zijn toeleverancier overmaken, als gevolg van een gerechtelijke uitspraak over licentiegebruik.