5G Update: Van Britse 5G tot Russische-Koreaanse samenwerking
Nederlandse consumenten en bedrijven zullen pas ergens volgend jaar aan de slag kunnen gaan met 5G. In de tussentijd worden er in het buitenland hier en daar al de eerste commerciële 5G-netwerken uitgerold. De snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie is ook voor Internet of Things bijzonder relevant. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van de uitrol van 5G in Groot-Brittannië tot een Russische-Koreaanse samenwerking.
De Britse operator EE heeft aangekondigd dat op 30 mei aanstaande zijn 5G-netwerkinfrastructuur in Belfast, Birmingham, Cardiff, Londen en Manchester ‘live’ laat gaan. Volgend jaar moeten daar nog eens tien Britse steden bij komen. EE verslaat daarmee (nipt) concurrent Vodafone. Die heeft laten weten dat zijn 5G-netwerk vanaf drie juli aanstaande in zeven steden (Birmingham, Bristol, Glasgow, Liverpool, Londen en Manchester) te gebruiken is.De twee andere concurrerende operators in Groot-Brittannië (O2 en Three) hebben nog geen concrete introductiedata gegeven voor hun respectievelijke 5G-aanbod.
Tarieven en snelheid
EE heeft alvast de tarieven voor zijn 5G-diensten gepubliceerd. Het goedkoopste abonnement moet 54 Britse ponden per maand kosten (10 Gb databundel), de duurste variant komt op 74 pond per maand (120 Gb databundel). EE biedt ook goedkopere Sim-only abonnementen aan (van 32 pond per maand voor 20 Gb data tot 52 pond voor 100 Gb data). In de eerste instantie zal de maximale downloadsnelheid op 150 Mbps liggen, aldus de operator. Ter vergelijking: bij de introductie van 4G bedroegen de downloadsnelheden destijds tussen 12 tot 15 Mbps.
Iedereen behalve Huawei
Zonder smartphones die 5G-compatibel zijn, is het 5G-netwerk leuk, maar niet bijster interessant voor consumenten. EE heeft dat eveneens ingezien en biedt vanaf 30 mei de keuze uit vier toestellen: de LG V50 ThinQ, de Oppo Reno 5G, de Oneplus 7 Pro 5G en de Samsung S10 5G. Grote afwezige in het rijtje telefoons is de Mate 20 X 5G van de Chinese fabrikant Huawei. Eerder had EE laten weten dat het de smartphone van Huawei ook zou voeren. Het ontbreken van de Mate 20 X 5G heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de problemen die de Chinese producent heeft met de Amerikaanse overheid en de daaraan gerelateerde mogelijke stopzetting van samenwerkingen met Amerikaanse concerns zoals Google. Hierdoor zouden zaken zoals updates van Google’s besturingssysteem Android op Huawei-telefoons gevaar kunnen lopen.
Ericsson ziet beren op de weg
De Zweedse netwerkfabrikant Ericsson ziet de nodige beren op de weg als het gaat om de snelle uitrol van 5G in de Europese Unie. De hoogste baas van het bedrijf, CEO Börje Ekholm, stelt in een recente eigen blog dat de Europese Commissie flinke eigenlijk al te laat is met wet- en regelgeving die de uitrol van 5G-netwerken door operators en fabrikanten moet faciliteren. Denk aan frequentieveilingen, versoepeling van uitrolverplichtingen en versnelling van vergunningafgifte voor het plaatsen van grondkabels waarmee 5G-antennestations worden verbonden met het ‘vaste netwerk’ van operators. Ekholm meent dat er hierdoor een herhaling van zetten aan zit te komen: bij de introductie van 4G was de Europese Unie ook aan de late kant ten opzichte van de Verenigde Staten en bepaalde Aziatische landen, zoals China en Zuid-Korea. Een collega van Ekholm, de bij Ericsson 5G-activititeiten verantwoordelijke topman Thomas Noren, heeft eveneens aan de bel getrokken over Europa en 5G. Hij meent dat operators in de EU meer moeten samenwerken als het gaat om ‘t gebruik van mobiele frequenties, door middel van zogenoemde ‘frequency sharing’-technologie.
Rusland & Zuid-Korea
De Zuid-Koreaanse mobiele operator Korea Telecom (KT) behoort tot de eersten die dit jaar een 5G-netwerk ‘live’ heeft laten gaan. Een wapenfeit waar ook in Rusland met verlekkerde ogen naar wordt gekeken. Vandaar dat Mobile TeleSystems (MTS), de grootste Russische mobiele operator met ruim 100 miljoen abonnees, wil samenwerken met zijn Aziatische branchegenoot. Hoe die samenwerking er uit gaat zien? Dat hebben beide operators nog niet bekendgemaakt. Wel is de CEO van MTS, Alexey Kornya, alvast op bezoek geweest bij Hwang Chang-gyu, de hoogste baas KT, om te horen hoe 5G-technologie van invloed is op het dagelijkse leven van Zuid-Koreaanse consumenten en bedrijven.