5G Update: Van 5G-netwerken in Alaska tot Italië
Ergens in 2020 moet 5G zijn intrede doen in Nederland. De snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie is niet alleen een rappere manier om data via het mobiele netwerk te transporteren. Het is ook voor Internet of Things 5G relevant. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van 5G in Alaska tot 5G in Italië.
Met een oppervlakte van 1.481.347 vierkante kilometer (dat is zo’n beetje de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Spanje samen) is Alaska de grootste staat in de Verenigde Staten. En tegelijkertijd heeft ’t met zijn circa 800.000 inwoners de laagste bevolkingsdichtheid van dat land. Je zou zeggen dat het - financieel gezien - voor marktpartijen niet zo interessant is om daar op redelijke termijn 5G aan te gaan bieden. Mis. De omvangrijke aanwezigheid van de olie- en gasindustrie in Alaska zorgt ervoor dat de ‘business case’ voor 5G sluitend is te krijgen. Vandaar dat de Canadese IT-dienstverlener CGI de netwerkleverancier Ericsson in de arm heeft genomen voor de bouw van 5G-netwerkinfrastructuur in Alaska. De bouw daarvan moet in 2020 afgerond zijn. In de eerste instantie wordt de hoofdstad van de staat, Anchorage, voorzien van het snelle mobiele netwerk. Als basis dient een reeds aanwezig stedelijk glasvezelnetwerk dat eigendom is van CGI. Deze order is het 22ste 5G-contract dat Ericsson heeft weten binnen te halen.
Vodafone laat Spaans 5G-netwerk ‘live’ gaan
De Britse operator Vodafone heeft op 15 juni jongstleden zijn 5G-netwerkinfrastructuur in vijftien Spaanse steden aangezet. Het gaat om Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Malaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastian, La Coruña, Vigo, Gijon, Pamplona, Logrono en Santander. Hiervoor gebruikt het bedrijf frequenties in de 3,7 GHz band. In het begin biedt de operator een maximale downloadsnelheid van 1 Gbps. Eind 2019 moet dat oplopen tot 2 Gbps. Vodafone-klanten met een zogenoemd ‘unlimited data abonnement’ kunnen zonder bijbetaling gebruik maken van de snellere mobiele datacommunicatie. Mits zij een compatibele smartphone hebben. Vodafone levert vooralsnog drie 5G-telefoons: de Samsung Galaxy S10 5G, de LG V50 ThinQ 5G en de Xiaomi Mi MIX 3 5G.
Ondertussen in Duitsland
In Duitsland is inmiddels de frequentieveiling met de zo belangrijke frequenties voor 5G afgerond. De vier deelnemende operators maakten in totaal 6,55 miljard euro over naar de bankrekening van de Duitse overheid. Deutsche Telekom en Vodafone Duitsland hekelden overigens de hoge prijs die moest worden betaald voor de begeerde frequenties.
- Deutsche Telekom betaalde 2,17 miljard euro voor twee keer 20 MHz in de 2,1 GHz band en 90 MHz in de 3,6 GHz band.
- Nieuwkomer Drillisch betaalde 1,07 miljard euro voor twee keer 10 MHz (2,1 GHz band) en 50 MHz (3,6 GHz band).
- Telefónica maakte een bedrag van 1,4 miljard euro over (onder andere twee keer 10 MHz in de 2,1 GHZ band en 70 MHz in de 2,1 GHz band).
- Vodafone telde 1,88 miljard euro neer voor frequentieruimte: twee keer 20 MHz in de 2,1 GHz band en 90 MHz in de 3,6 GHz band.
De gelukkigen moeten van de Duitse overheid voldoen aan een paar uitrolverplichtingen. Zo moeten zij tegen het einde van 2022 98 procent van de huishoudens in elke Duitse staat over een minimale downloadsnelheid van 100 Mbps kunnen beschikken. Die dekking met bijbehorende snelheid geldt overigens ook voor grote delen van het wegennet en het treinspoor. Daarnaast dienen de operators eind 2022 elk minimaal 1.000 5G base stations op te hebben gesteld, met nog eens 500 stuks in agrarische gebieden waar voorheen geen of nauwelijks mobiel internet voor handen was. Voor de nieuwkomer Drillisch gelden overigens wat soepelere uitrolverplichtingen.
5G ook al in Italië
Operator Vodafone heeft er maar druk mee. Net als in Spanje heeft het ook zijn 5G-netwerk in Italië aangezet. De beschikbaarheid van de snelle mobiele datacommunicatie is daar wel wat beperkter dan in Spanje: slechts vijf steden (Bologna, Milaan, Napels, Rome en Turijn). Aardig detail: de Britse onderneming gebruikt hiervoor spullenboel afkomstig van het Finse Nokia én het Chinese Huawei. Ook leunt het op reeds bestaande netwerkinfrastructuur van concurrent Telecom Italia.
Italiaanse Vodafone-klanten met een zogenoemd ‘unlimited data abonnement’ kunnen - net als hun Spaanse tegenhangers - zonder bijbetaling het 5G-netwerk op. Ook in Italië levert Vodafone hiervoor drie 5G-compatible smartphones: de Samsung Galaxy S10 5G, de LG V50 ThinQ 5G en de Xiaomi Mi MIX 3 5G.