5G Update: Van 5G in Polen tot de verhuizing van Fries 5G-obstakel
De uitrol van 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, komt wereldwijd steeds meer op gang. De mogelijke impact daarvan is groot: 5G is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt door experts gezien als dé manier om grootschalige IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken mogelijk te maken. Bijblijven op het gebied van 5G? Dat kan: IoTJournaal maakt de 5G-hausse inzichtelijk door periodiek de belangrijkste (en de meest opmerkelijke) 5G-nieuwtjes samen te vatten. In deze editie: Van 5G in Polen tot de verhuizing van een afluisterpost in Friesland.
Het eerste commercieel geëxploiteerde 5G-netwerk in Polen is een feit. De lokale vestiging van de Duitse operator T-Mobile (een dochteronderneming van telecommer Deutsche Telekom) mag dat op zijn conto schrijven. Het gaat echter vooralsnog om een netwerk met een geringe geografische dekking: het beperkt zich namelijk tot het centrum van de Poolse hoofdstad Warschau. Op middellange termijn moet, aldus de operator, de rest van Polen volgen. T-Mobile gebruikt voor zijn Poolse 5G-netwerk de 3,5 GHz frequentieband, wat in Azië en Europa de voorkeur heeft bij overheden en operators.
Chinese toeleverancier
Opmerkelijk aan het Poolse 5G-netwerk van T-Mobile is diens keuze voor de gebruikte hard- en software. Die is afkomstig van de Chinese leverancier Huawei. De fabrikant is in onder andere Australië en de Verenigde Staten door de respectievelijke regeringen uitgesloten als leverancier van cruciale netwerkinfrastructuur. Reden hiervoor is de vermeende invloed van de Chinese overheid op Huawei, waardoor er mogelijk ‘achterdeurtjes’ (bestemd voor spionage of sabotage) in de Huawei-spullen zouden zitten ingebakken. Ook de Nederlandse regering is zich hierover aan het beraden, zo liet staatssecretaris Eric Wiebes (Economische Zaken en Milieu) begin november weten tijdens een interview met de krant Algemeen Dagblad. Verschillende partijen in de Tweede Kamer – waaronder GroenLinks en D66 - hebben hier ook op aangedrongen.
AT&T introduceert 5G mobile hotspot
In de Verenigde Staten heeft operator AT&T vandaag officieel een 5G mobile hotspot (de Nighthawk 5G van fabrikant Netgear) geïntroduceerd. Het bedrijf heeft al in twaalf Amerikaanse steden een 5G-netwerk ‘live’, maar tot dusver ontbrak er 5G-hardware voor consumenten in zijn aanbod. Via de 499 dollar kostende Nighthawk kunnen gebruikers apparaten zoals smartphones, tabletcomputers en personal computers draadloos aansluiten op het 5G-netwerk van AT&T. Overigens is de operator van plan om in de komende maanden in zeven andere Amerikaanse steden zijn 5G-netwerkinfrastructuur te activeren.
5G-obstakel in Friesland verhuist naar het buitenland
Boven de ongehinderde uitrol van 5G in Nederland zweeft al enige tijd een zwaard van Damocles. Het Friese plaatsje Burum is daar debet aan, of preciezer gesteld: een daar gesitueerd station met afluisterapparatuur van de Nederlandse overheid. Verschillende Nederlandse inlichtingendiensten (zoals de AIVD en de Militaire Inlichtingendienst) maken gebruik van de spionagepost waarmee onder andere satellietcommunicatie wordt onderschept. De informatie wordt tevens gedeeld met andere, bevriende, buitenlandse inlichtingendiensten. Het probleem hierbij is echter dat de spionagepost volop gebruik maakt van de 3,5 GHz frequentieband. En laat dat nou het spectrum zijn dat door de Europese Commissie is aangemerkt als dé frequentieband die bij uitstek moet worden gebruikt voor 5G. De EC, operators en het Nederlandse parlement hebben hierover al langere tijd geklaagd bij de Nederlandse regering. En nu lijkt het erop alsof hun klachtenstroom resultaat heeft: de regering wil het afluisterstation naar een vooralsnog onbekende plek in het buitenland verplaatsen. Daarmee komt de 3,5 GHz-frequentieband in Nederland vrij voor 5G-verkeer.