‘5G speelt cruciale rol in verdere opmars van Internet of Things’

by Redactie IoT Journaal18 februari 2020

Ok. In Nederland lopen de operators wat achter op hun collega’s in het buitenland als het gaat om 5G voor consumenten en bedrijven. Toch is er geen ontkomen aan: ergens in 2020 moet de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor mobiele (data)communicatie ook in Nederland zijn intrede doen. Met meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone of tabletcomputer. Het wordt bijvoorbeeld gezien als dé netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Marktonderzoeksbureau Juniper Research onderkent dat en is met een white paper gekomen over de combinatie 5G en IoT. Het document ‘5G ~ The 5 Year Roadmap’ is gratis te downloaden via IoTJournaal (10 pagina’s, 560 Kb, PDF).

Volgens Juniper Research is 5G een ideale partner voor IoT-oplossingen. Het bureau stelt dat het onder andere te danken is aan het feit dat 5G een veelvoud aan actieve dataverbindingen met ultralage vertraging (latency) kan onderhouden. In technologische termen: Ultra-reliable and Low-latency Communications (uRLLC) gecombineerd met Massive Machine Type Communications (mMTC). Die twee eigenschappen maken het bijvoorbeeld mogelijk om een slimme fabriek met duizenden sensoren (of meer) ‘connected’ te houden in real time. Of om grote aantallen zelfrijdende auto’s zonder ongelukken te laten rijden in een slimme stad . Om maar eens twee toepassingen te noemen. En dat is nog los van het feit dat er in hetzelfde geografische gebied tegelijkertijd honderdduizenden of miljoenen mensen met hun 5G-smartphone aan het bellen of aan het internetten zijn. Want dat 5G een vlucht gaat nemen bij consumenten en bedrijven, staat volgens Juniper Research wel vast. Om dat te kwantificeren: het bureau verwacht dat er in 2025 wereldwijd zo’n 1,5 miljard actieve 5G-verbindingen zijn. In 2019 stond de teller nog op een slordige 5,8 miljoen stuks.

Cruciale rol operators

Operators spelen een cruciale rol als het gaat om de diverse ‘Massive IoT’-toepassingen in goede banen te leiden, aldus Juniper Research. Dat betekent wel dat zij vanaf het begin af aan rekening moeten houden met de verwachte massale toevoer van data afkomstig uit de miljarden sensoren die via IoT-applicaties met ’t internet verbonden zijn. Het heeft niet alleen implicaties voor het technische ontwerp van de 5G-netwerken die operators uitrollen. Ook stelt het hoge eisen aan hun serviceniveau’s. Da’s misschien niet zo prettig voor de operators: zij zien zich immers geconfronteerd met hoge investeringen. Dat geld is niet alleen bestemd voor het bouwen van de netwerken, maar gaat ook naar het opkrikken van hun dienstverlening op het gebied van IoT. En in dat laatste zitten weer onvermoede omzetkansen, meent Juniper Research. In potentie is het zelfs een behoorlijk omzetopper. Denk aan bijvoorbeeld het aanbieden van hulpmiddelen voor het beheer en het onderhoud van IoT-apparatuur die op ’t 5G-netwerk wordt aangesloten. Of aan data-analyse software die op cloudabonnementsbasis is te slijten aan organisaties. Juniper Research heeft al twee toepassingsgebieden aangemerkt waar de nodige euro’s en dollars zijn te halen voor IoT-fähige operators: de automotive sector en de slimme steden. Volgens de marktvorser zullen die twee in 2025 zo’n 70 procent van alle 5G IoT-verbindingen voor hun rekening nemen.